Tento recept na mazanec z kváskového cesta je príkladom toho, ako človeka prekvapí vlastná kreatíva. Pôvodne som piekla kváskový chlieb a ostal mi rozkvas. Tak si hovorím, že skúsim ešte zamiesiť na vianočku. Ale nakoniec som len tak kombinovala suroviny a vyšiel z toho nádherne mäkký, nadýchaný a voňavý mazanec. Upečené cesto mi konzistenciou pripomínalo...

Tento recept na mazanec z kváskového cesta je príkladom toho, ako človeka prekvapí vlastná kreatíva. Pôvodne som piekla kváskový chlieb a ostal mi rozkvas. Tak si hovorím, že skúsim ešte zamiesiť na vianočku. Ale nakoniec som len tak kombinovala suroviny a vyšiel z toho nádherne mäkký, nadýchaný a voňavý mazanec. Upečené cesto mi konzistenciou pripomínalo tradičné talianske Panetone a verím, že ak by som do cesta pridala kandizované ovocie a kúsky čokolády, tak by to aj Panetone bolo. Tak nechávam to na vás, či si upečiete mazanec alebo z toho spravíte taliansku špecialitu :-).

Mazanec z kváskového cesta s hrozienkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g rozkvasu (ja som použila ražný)
  • štipka soli
  • 1 celé vajce
  • 1 kopcovitá lyžica bravčovej masti
  • 50 ml šľahačky
  • 100 ml vody
  • 60 g kryštálového cukru
  • kôra z polovice citróna
  • kôra z polovice pomaranča
  • hrozienka (asi za hrsť, dopredu namočené vo vode alebo rume)
  • rozšľahané vajce na potretie, trochu mandľových lupienkov na posypanie

Postup:

  • Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, rozkvas, vacíčko, šľahačku, kôru z citróna a pomaranča a bravčovú masť.
  • Pomocou mixéra miesime cesto, kým sa všetky prísady nezačnú spájať. Postupne prilievame vodu. Možno ju ani nebudeme potrebivať celú, veľmi záleží od toho, ako riedky máme rozkvas. Potrebujeme docieliť, aby sa z prísad sformovala kompaktná guľa cesta, ktorá sa odlepuje od okrajov misy.
  • Napokon primiešame hrozienka (v prípade Panetone aj kandizované ovocie a kúsky horkej čokolády), cesto dobre premiesime a necháme ho v mise, prikrytej potravinárskou fóliou kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Nakysnuté cesto preložíme do zľahka vymastenej misy z jenského skla. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami.
  • Mazanec dáme piecť do dobre rozohriatej rúry na 200 stupňov (ideálne na parný režim). Pečieme asi 20 – 25 minút, kým je na povrchu zafarbený do zlatohneda a po bokoch a na spodku upečený do zlatista.
  • Mazanec necháme asi 10 minút v pôvodnej jenskej mise chladnúť, potom ho opatrne vyberieme a necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Cesto sa chladnutím dopeká, ak ho z netrpezlivosti skôr narežeme, cesto vo vútri môže byť navlhlé a nedopečené.
  • Podávame s maslom, alebo len tak, ku káve, kakavku alebo čaju.

Ak kváskujete, určite sa potešíte aj ďalším receptom:

Kvásková vianočka

Kváskový pita chlieb

Kváskový ražný chlieb s ľanovými semiačkami

Chrumkavé žemličky z kvásku

Valašské frgále z kvásku

 

 

Leave a Reply