Tento krásny a úžasne chutný makový koláč sme raz dávno pripravovali pre Billu ako video recept a mali sme možnosť spolupracovať na príprave s jedným fotografom, ktorý je majstrom svojho remesla. V priestrannom fotoštúdiu sme sa nevedeli vynadívať na všetky rekvizity, ktoré človek potrebuje k príprave koláčikov a najmä k ich servírovaniu. Možnosť spolupracovať s týmto pánom fotografom bola jedným nezabudnuteľným zážitkom. Keď spisujem tento recept, spomínam si, že bolo – podobne ako teraz – jesenné obdobie a pomaly pomaličky sa schyľovalo k predvianočnému času. Je to presne čas na takúto dobrotu.Upečte si aj vy tento slávnostný makový koláč, verte, že si ho obľúbite.
Slávnostný makový koláč s bielkovou penou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150 g masla (alternatívne možno použiť aj rastlinný tuk)
- 270 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 celé vajce
Na plnku:
- 300 mletého maku
- 300 ml mlieka
- 80 g rozpusteného masla
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g kukuričného škrobu (alebo dva Zlaté Klasy)
- 1 vajce
Na bielkový sneh:
- 3 bielky
- 200 g kryštálového cukru
Postup:
- Všetky prísady na cesto dáme do misy, premiešame lyžicou a ručne vypracujeme hladké cesto.
- Cesto natlačíme na dno a po bokoch okrúhlej formy s priemerom 20 cm a necháme v chladničke minimálne pol hodinu stuhnúť.
- Na plnku premiešame mak, rozpustené maslo, cukor, asi 300 ml mlieka, rozšľahané vajce a škrob rozpustený v zvyšných 50 ml mlieka. Plnku nalejeme do stuhnutého cesta.
- Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch 45 – 50 minút.
- Ked‘ sa cesto dopečie, v čistej mise vyšľaháme do tuha bielky s cukrom a nanesieme ich na koláč, ktorý vrátime späť do rúry piecť ešte asi na 10 – 15 minút, kým sa nezačne sneh z bielkov pekne sfarbovať do bledohneda.
- Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Tento krok nepodceníme, koláč sa chladnutím ešte zvnútra dopeká, aby plnka riadne stuhla.
A na záver ešte zopár tipov na slávnostné koláče a torty:
Čokoládové rezy s mätovou plnkou
Bezlepková pohánková torta s brusnicami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.