rustikálne žemle
rustikálne žemle
rustikálne žemle
Každej trochu praktickej (rozumej = občas lenivej) gazdinke sa bude hodiť tento recept na rustikálne žemle, ktoré kysnú cez noc. Okrem toho, že sú fakt dobré, na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkkučké, nie je s nimi skoro žiadna práca. Nepotrebujete žiadne extra náradie, zručnosti alebo suroviny. Verte tomu, že si ich viete pripraviť už...

Každej trochu praktickej (rozumej = občas lenivej) gazdinke sa bude hodiť tento recept na rustikálne žemle, ktoré kysnú cez noc. Okrem toho, že sú fakt dobré, na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkkučké, nie je s nimi skoro žiadna práca. Nepotrebujete žiadne extra náradie, zručnosti alebo suroviny. Verte tomu, že si ich viete pripraviť už dnes večer a zajtra ráno upiecť. A vaším príbytkom sa bude niesť nádherná vôňa čerstvo upečeného pečiva.

Rustikálne žemle kysnúce cez noc od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 550 g silnej pšeničnej múky (ideálne takej, ktorá má označenie – číslo väčšie ako 600, ak však takú nemáte, dobrú službu vám spraví aj klasická hladká pšeničná múka). Kto má, môže 50-70 g pšeničnej hladkej múky nahradiť napríklad celozrnnou.
  • 400 ml vlažnej vody
  • 1 kocka čerstvého droždia (ak nemáte, stačí vám sáčok sušeného droždia)
  • 1 kopcovitá ČL soli
  • 1 PL medu (alebo sladu alebo cukru

Ako na to?

  • Múku preosejeme do misy, pridáme soľ (a ak používame sušené droždie, tak ho pridáme v tomto momente) a premiešame.
  • Ak pracujeme s čerstvým droždím, tak ho rozpustíme spolu s medom (cukrom, sladom) vo vlažnej vode a vlejeme ho do múky.
  • Ak pracujeme so sušeným droždím, tak len do múky prilejeme vodu a pridáme med (cukor, slad).
  • Varechou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili, potom zmes preložíme na pomúčenný plech a len krátko premiesime, aby sme mali istotu, že všetky prísady držia pokope.
  • Cesto vrátime späť do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky. A ideme spať :-).
  • Na druhý deň ráno vysypeme nakysnuté cesto na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesime, vyšúľame do podlhovastého tvaru a nožnicami nastriháme na asi 12 kúskov.. Tie len vyváľame v múke, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 250 stupňoch asi 10-12 minút.
  • Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a môžeme raňajkovať.

 Pečiete si domáce pečivo a chlebíky? Aj my, pozrite sa na naše výtvory a inšpirujte sa:

Makové rožky lupačky

Kysnuté pletenky zo zemiakového cesta

Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou

Bavorské pečivo so semiačkami

 

Leave a Reply