Minule mi deti povedali, že sme už dlho nemali šišky. Tak som vymyslela tieto perníkové šišky a poliala som ich karamelovou polevou a posypala lieskovcami. Veď prečo sa obmedzovať a jesť šišky len na fašiangy, keď ich môžeme jesť po celý rok? Berte toto ako jesennú verziu, ktorá je neodolateľne dobrá. Keď si začnete pripravovať cesto na tieto šišky, začne vám to doma nádherne rozvoniavať. A neprestane, až kým ich všetky nepojete :-). Škoda, že sa tá vôňa nedá pripojiť rovno do fotiek.
Perníkové šišky s karamelovou polevou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 450 g hladkej múky
- 100 g ražnej múky
- 1 PL perníkového korenia
- Štipka soli
- 250 ml mlieka
- 3 PL medu
- 1 kocka čerstvého droždia
- 75 g tekvicového pyré (upečte na 200 stupňov asi 30 min nakrájanú tekvicu – hokaido muškátovú, maslovú – a vydlabte potom dužinu. Prebytočnú môžete aj zamtaziť na neskôr – a dať ju do koláčov, chleba alebo do polievky)
- 80 g masla
- 3 žĺtky
Na karamelovú polevu:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml šľahačky
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok
- Za hrsť lieskovcov na posypanie
Ako na to?
- Do vlažného mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme za lyžicu múky a necháme vykysnúť kvások.
- V mise premiešame suché prísady, pridáme kvások, žĺtky, tekvicové pyré, zmäknuté maslo a med a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto potom necháme prikryté vykysnúť aspoň na dvojnásobok objemu.
- Kým cesto kysne, pripravíme si karamel. Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho necháme pomaly roztápať – nemiešame ho. Keď sa celý cukor rozpustí, prilejeme doň opatrne šľahačku. Roztopený cukor sa zrazí, necháme ho však na ohni a miešaním ho roztápame, až kým nám nevznikne karamelová šľahačka. Necháme vychladnúť.
- Potom dáme do misky preosiaty práškový cukor, jeden bielok a 2 PL karamelovej šľahačky a mixérom ich vyšľaháme do hladkej polevy.
- Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme šišky. Najprv väčším vykrajovátkom a potom v strede menší otvor. Vykrojené šišky kladieme na utierku poprášenú múkou a prikryté ich necháme vykysnúť. Stredy šišiek dáme podkysnúť na plech vystlaný papierom na pečenie – potom ich potrieme vajíčkom a upečieme na 200 stupňoch do zlatista (asi 10-15 min) -takto nám vzniknú mini buchtičky na chrumkanie.
- Vykysnuté šišky smažíme v oleji na stredne silnom ohni (ideálne na teplote 160 stupňov). Vysmažené šišky necháme odkvapkať od oleja a ešte teplé ich namáčame do karamelovej polevy. Posypeme ich opraženými lieskovcami. Podávame vlažné až studené.
Perníkové šišky a ich vzdialené príbuzné
Ešte neodchádzajte. Vedeli ste, že na našej stránke máme návod na to, ako si upiecť dokonalé šišky? Okrem neho si môžete vybrať spomedzi mnohých šiškových receptov, ktoré sme pre vás napiekli a spísali. Ktoré si vyberiete?
Srdiečkové šišky s malinovým džemom
Grécke tradičné šišky Loukoumades
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.