Banánová roláda je doménou našej krstnej mamy. Lepšiu banánovú roládu ako pečie krstná sme ešte nejedli. Cesto je krásne žlté (domáce vajíčka sú domáce vajíčka), mäkké a nadýchané, nad parou šľahaná krémová plnka s maslom, samozrejme banány a celé to je poliate roztopenou čokoládou. Neverili by ste, ako rýchlo sa dá takáto dobrota upiecť. Vyskúšate, nebudete ľutovať.
Banánová roláda z piškótového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 150 g kryštálovho cukru
- 4 malé alebo 3 veľké vajíčka
- 4 PL vody
Na plnku:
- 4 žĺtky
- 250 g práškového cukru
- 1 maslo (250 g)
- 3 väčšie banány
- Čokoládu a trochu cery na polevu
Ako na to?
- Najprv vymiešame celé vajcia s cukrom do nadýchanej bledej peny.
- Múku preosejeme s kypriacim práškom a pridáme do vajcovej zmesi. Pridáme zároveň vodu a všetko zľahka ale dôkladne vmiešame.
- Pečieme na plechu vystlaom papierom na pečenie na 180 stupňoch 8 minút.
- Hneď po dopečení presunieme na čistú, práškovým cukrom posypanú utierku tak, aby na pláte cesta stále ostal papier na pečenie (zo spodnej strany, ktorá sa dotýka utierky.
- Zrolujeme ešte teplé do rolády a necháme chladnúť.
- Na plnku si pripravíme vodný kúpeľ a nad parou šľaháme žĺtky a cukor do bledej peny, šľaháme až kým necítime, že pena začína tuhnúť. Necháme ya občasného premiešania vychladnúť. Počas chladnutia sa môže na pene spraviť kôrka, preto je dobré natiahnuť na povrch misky potravinovú fóliu.
- V mise si rozšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach doň pridávame žĺtkovú zmes. Vyšľaháme do nadýchanej plnky.
- Keď je cesto vychladnuté, opatrne ho rozrolujeme, naplníme plnkou a banánmi a zrolujeme späť, pričom teraz už papier na pečenie odstránime.
- Hotovú roládu polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli roztopíme asi 150 g horkej čokolády a asi 50 g cery, prípadne 1 PL oleja).
- Krájame nožom namočným v horúcej vode, aby nepopraskala poleva.
Ešte sa u nás nájdu aj ďalšie rolády:
Jahodová roláda
Karamelová roláda
Maková roláda so slivkovým lekvárom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.