domáca ciabatta
domáca ciabatta
domáca ciabatta
domáca ciabatta
Kto nás pozná vie, že sme veľkými milovníčkami domáceho pečiva. A k tomu patrí aj dobrá ciabatta. Pečivo z bielej múky s tuhšou chrumkavou kôrkou a nadýchanou “dierkovou” striedkou. Ak plánujete grilovačku, “hecnite” sa a namiesto chleba z obchodu si upečte domácu ciabattu. Verte, že si ju vychutnáte napríklad len tak, že si ju budete...

Kto nás pozná vie, že sme veľkými milovníčkami domáceho pečiva. A k tomu patrí aj dobrá ciabatta. Pečivo z bielej múky s tuhšou chrumkavou kôrkou a nadýchanou “dierkovou” striedkou. Ak plánujete grilovačku, “hecnite” sa a namiesto chleba z obchodu si upečte domácu ciabattu. Verte, že si ju vychutnáte napríklad len tak, že si ju budete namáčať do olivového oleja a nastrúhaného parmezánu.

Domáca ciabatta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml vody
  • Pol kocky čerstvého droždia (môžete použiť namiesto toho 1 balíček sušeného droždia)
  • 1-2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja

 

Ako na to?

  • Preosiatu múku zmiešame so soľou, pridáme olej, vo vlažnej vode rozpustené droždie a dáme miesiť. Cesto bude lepkavé, ale miesime ho aspoň 10 minút, kým nie je hladké.
  • Dobre vymiesené cesto pomocou stierky vyberieme a vložíme ho do misky, ktorú sme vopred naolejovali. Prikryté fóliou ho necháme pol hodinu kysnúť. Po pol hodine cesto namokrenými rukami na nelepivej podložke (napr.na silikóne) ponaťahujeme (ideále do tenučka) a naspäť ho poskladáme a vložíme do naolejovanej misy. Toto naťahovanie zopakujeme vždy po pol hodine ešte dvakrát. Vďaka nemu nadobudne pečivo pre ciabattu typické veľké oká.
  • Cesto po poslednom naťahovaní prikryjeme igelitom a buď vložíme do chladničky a tam ho necháme pomaly cez noc zrieť alebo ho rozdelíme na dobre pomúčenej doske na dve časti, z nich vytvarujeme podlhovasté bochníky (nemiesime už) a tie opatrne položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrchu ich ešte poprášime múkou a prikryjeme fóliou. Necháme kysnúť ešte aspoň pol hodiny.
  • Rúru rozohrejeme na 250 stupňov (ideálne s parným režimom, ak nemáme, dáme na spodok rúry do ohňovzdornej nádoby dostatok vody). Do rozohriatej rúry vložíme plech s ciabattami, rýchlo zavrieme dvierka, aby sme nevypustili von paru a pečieme asi 20-25 minút, kým sú bochníky na povrchu sfarbené do bledohneda a vydávajú dutý zvuk, keď ich poklopkáme zospodu.
  • Necháme vychladnúť.

Domáca ciabatta a iné pečivá na leto

Netvrdíme, že ciabatta je čisto letné pečivo, ale v lete nás skôr napadne si ju upiecť. Tak ako možno aj nasledujúce recepty. Už ste niektoré vyskúšali? Alebo sa len chystáte?

Kysnuté zemiakové žemle

Alsaský osúch

Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou

Kváskový pita chlieb na letnú grilovačku

Leave a Reply