Alsaský osúch
Alsaský osúch
Už ste niekedy jedli alsaský osúch? Je to niečo medzi kysnutým osúchom naslano a pizzou. Najčastejšie ho nájdete v slanej podobe so smotanou, slanikou a cibuľkou, je však na vás, čo všetko naň naukladáte. Rajčiny, syr či bylinky, ale dovolená je aj sladká verzia, ako napríklad slivky so škoricou. Výborne sa hodia k vínu alebo...

Už ste niekedy jedli alsaský osúch? Je to niečo medzi kysnutým osúchom naslano a pizzou. Najčastejšie ho nájdete v slanej podobe so smotanou, slanikou a cibuľkou, je však na vás, čo všetko naň naukladáte. Rajčiny, syr či bylinky, ale dovolená je aj sladká verzia, ako napríklad slivky so škoricou. Výborne sa hodia k vínu alebo pivu. 

Alsaský osúch od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • Pol balíčka sušeného droždia
  • 15 g soli
  • 8 g kryštálového cukru
  • Asi 300 ml vody

Na oblohu:

  • Kyslá smotana
  • Trochu soli
  • Oregano
  • Cibuľa
  • Šunka alebo slaninka

(množstvá podľa toho, ako bohato si chcete osúch obložiť)

Alternatívne nápady na oblohu pre alsaský osúch: sladká = na plátky nakrájané slivky dochutené škoricou, pizzová = rajčinový pretlak a strúhaný syr a bazalka, hubová = olej, cesnak, dubáky, tymián, mediteránska = olej, cibuľka, cuketa, baklažán, červená hrubostenná paprika, korenie

 

Ako na to?

  • V mixéri spracujeme vláčne, pružné a nelepivé cesto z ingrediencií na cesto. Ak nemáte mixér, pôjde to aj ručne, len musíte usilovne miesiť dosť dlho, aj 15 minút hádam.
  • Cesto necháme prikryté kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
  • Potom z neho vytvarujeme 4 bochníčky, premiesime ich a necháme ešte na pracovnej doske podkysnúť, asi pol hodinu. Ak neplánujete upiecť naraz všetky štyri cestá, zvyšok dajte jednotlivo do igelitových sáčkov a uložte v chladničke. Môžete ich piecč aj na druhý alebo tretí deň.
  • Po vykysnutí jednotlivé bochníčky rozvaľkáme na veľmi tenko a dáme na plech s papierom na pečenie. Ja cesto vaľkám rovno na plechu, s malým hračkárskym valčekom J. Dáme si rozohriať rúru na 250 stupňov (ak má vaša rúra viac, dajte 260).
  • Cestá potrieme kyslou smotanou, jemne posolíme, ozdobíme šunkou, slaninou, cibuľou a posypeme oreganom. Alebo sa inšpirujte dalšími nápadmi na oblohy, vid vyššie.
  • Pečieme asi 10-12 minút, kým nám okraje cesta nezačnú hnednúť.
  • Alsaský osúch chutí najlepšie s dobre vychladeným vínkom.

Skúsite aj dalšie slané recepty z našej kuchyne?

Slané praclíky k nápojom

Slané rožky s plnkou z pesta z medvedieho cesnaku alebo so syrom

Slané rožky na grécky spôsob plnené syrom feta

Leave a Reply