čokoládový brownie
čokoládový brownie
čokoládový brownie
Brownie koláčiky asi všetci dobre poznáte. Tento je však iný. Výnimočný. Vôbec nie ťažký a hutný, práve naopak. Vďaka jednej nečakanej prísade v ceste ostáva tento koláč prekvapivo ľahký a nadýchaný a je v ňom len minimum múky. Korunovaný poctivou vrstvou čokoládovej polevy a ozdobený čerstvými čučuoriedkami bol “hviezdou” nášho večera s návštevou :-). A...

Brownie koláčiky asi všetci dobre poznáte. Tento je však iný. Výnimočný. Vôbec nie ťažký a hutný, práve naopak. Vďaka jednej nečakanej prísade v ceste ostáva tento koláč prekvapivo ľahký a nadýchaný a je v ňom len minimum múky. Korunovaný poctivou vrstvou čokoládovej polevy a ozdobený čerstvými čučuoriedkami bol “hviezdou” nášho večera s návštevou :-). A viete, čo je na ňom najlepšie? Že je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Tak poďme na to.

Čokoládový brownie koláč od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g horkej čokolády
  • 60 g preosiateho práškového cukru
  • 50 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 4 celé vajcia

 

 

Na polevu a ozdobenie:

  • 100 g dobrej horkej čokolády
  • 50 g masla (môžeme nahradiť 30 g kokosového tuku)
  • Čerstvé čučoriedky (alebo iné drobné ovocie)

Na ozdobu môžeme použiť aj vyšľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu.

 

Ako na to?

Začneme tým, že si nad parou roztopíme horkú čokoládu a necháme ju krátko vychladnúť. Ďalej v miske do krémova rozmiešame mascarpone spolu s práškovým cukrom.

Vychladnutú čokoládu teraz pridáme do osladeného mascarpone a ručným šľahačom všetko spolu riadne vymiešame na homogénnu krémovú zmes. Po jednom dôkladne zašľaháme postupne štyri vajíčka. Každé ďalšie pridáme až vtedy, keď je predchádzajúce dôkladne zašľahané.

Napokon na túto zmes preosejeme 50 g hladkej múky a už len pomocou gumenej varechy ju zapracujeme do krému.

Pripravíme si menší plech na pečenie, ktorý zľahka vytrieme tukom. Na ten prilepíme papier na pečenie a nalejeme doň pripravenú zmes na brownie. Uhladíme povrch a koláč pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 20 minút. Zmes na brownie môžeme naliať aj do okrúhlej tortovej formy alebo do muffinových košíčkov (vtedy ale odporúčam odsledovať si dĺžku pečenia).

Po dopečení necháme brownie koláčik úplne vychladnúť a potom ho dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Tento krok nie je síce nevyhnutný, ale odporúčam ho – koláč tak bude oveľa lepšie chutiť.

Brownie podávame ozdobené vyšľahanou šľahačkou a čerstvým ovocím, mne sa sem najviac hodili čučoriedky.

Sladké vášne

Pečenie je mojou vášňou. Baví ma skúšať nové postupy, nové suroviny, ale zo všetkého najradšej mám klasiku. Recepty, ktoré overil čas, ktoré poznám z detstva, ktoré robievali moje babky. Recepty, ktoré vďaka svojej chuti vo mne prebúdzajú príjemné spomienky na leto, na prázdniny s bratrancami a sesternicami u babky, ktorá nám všetko dovolila.

Aby som tieto spomienky “zakonzervovala”, spísala som všetky tie najlepšie naše rodinné recepty do mojej prvej knihy Takmer zabudnuté recepty. No a po jej úspechu som sa rozhodla pripraviť pokračovanie – Takmer zabudnuté recepty  2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Dvojku som obohatila o zaujímavé príbehy a milé anekdoty, ktoré vysvetľújú prečo tie ktoré recepty vznikli. Fakt zaujímavé čítanie.

Ak ste na tom podobne ako ja, že radi pečiete a napečené aj radi jete, potom by tieto moje knihy nemali chýbať vo vašej knižnici. Neváhajte dlho, knihy ubúdajú a pomaly sa vypredávajú. Ak si ich kúpite obratom, pribalím vám k nim ešte zadarmo aj receptár Kváskové recepty od Sistersbakery s ďalšími 12 sladkými a slanými kváskovými receptami, ktoré si ale môžete pripraviť aj s klasickým droždím.

Ďakujem vám za vašu podporu! Verím, že sa vám moje knihy budú páčiť a budú pekným darčekom pre vás, či pre niekoho z vášho okolia, kto tiež rád pečie.

Knihy si môžete rovno teraz objednať priamo na mojej stránke.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Leave a Reply