domáci toastový chlieb
domáci toastový chlieb
domáci toastový chlieb
Dnešný recept na domáci toastový chlieb je vlastne receptom na univerzálne pečivové cesto, ktoré som pripravila pomocou metódy tangzhong. Jej základom je len jeden jednoduchý krok navyše, ktorý zvládne urobiť každý. A vďaka nemu je výsledné cesto neuveriteľne jemné a nadýchané a pečivo – ako obláčik. Ja som z cesta napiekla domáci toastový chlieb a...

Dnešný recept na domáci toastový chlieb je vlastne receptom na univerzálne pečivové cesto, ktoré som pripravila pomocou metódy tangzhong. Jej základom je len jeden jednoduchý krok navyše, ktorý zvládne urobiť každý. A vďaka nemu je výsledné cesto neuveriteľne jemné a nadýchané a pečivo – ako obláčik. Ja som z cesta napiekla domáci toastový chlieb a žemličky, ale využijete ho aj napr.na prípravu hotdogových rožkov.

Domáci toastový chlieb od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na tangzhong:

  • 100 ml mlieka
  • 60 g hladkej chlebovej múky

 

Na cesto:

  • 490 g hladkej múky
  • 280 ml mlieka
  • 60 ml šľahačky
  • 30 g masla
  • po 1 PL cukru a  medu
  • kopcovitá ČL soli
  • 1 balíček sušeného droždia

+ pripravený tangzhong

Ako na to?

Najprv si pripravíme tangzhong – kašovité cesto, ktoré neskôr pridáme k ostatným prísadám. Jeho úlohou je stabilizovať pšeničné škroby v múke, vďaka čomu bude výsledné cesto nadýchané, s mäkkou striedkou a bude dlhšie tvranlivé ako bežné pečivo.

Múku s mliekom dáme do kastrólika a za stáleho miešania z nich uvaríme lepkavú kašu, resp. husté cesto. Odstavíme z ohňa, necháme trochu vychladnúť a potom prikryté fóliou odložíme do chladničky alebo na chladné miesto.

Múku na cesto preosejeme, premiešame s instantným droždím, cukrom a soľou. Do tejto sypkej zmesi natrháme vychladnutý tangzhong, pridáme vlažné mlieko a šľahačku a začneme miesiť. Keď sa všetky prísady spoja v husté cesto, pridáme ešte na kúsky nakrájané zmäknuté maslo a asi 8-10 minút miesime, kým nám nevznikne hladké a pružné cesto. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké kusy, z ktorých vytvarujeme bochníčky. Naukladáme ich vedľa seba do maslom vytretej formy na chlieb a necháme prikryté kysnúť. Ideálne by mali bochníčky cesta siahať max.do tretiny výšky formy, pretože objem cesta narastie ešte dvakrát – raz pri kysnutí, raz pri pečení. Pokiaľ máte možnosť, zadovážte si formu na toastový chlieb s uzáverom a vďaka tomu vytvaruje toast do pekného kvádra. Ak nemáme takú formu, použijeme formu na chlebík , toast bude potom na povrchu zaoblený.

Ako piecť domáci toastový chlieb

Z tohto cesta môžeme ale pripraviť napr. žemličky, habmurgerové žemle alebo hotdogové rožky. Vtedy postupujeme tak, že pripravené bochníky cesta necháme najprv podkysnúť a potom z nich tvarujeme rožky. Pred pečením môžeme pečivo potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať sezamom.

Toastový chlieb dáme po vykysnutí piecť (ak ho pečieme v toastovej uzatvárateľnej forme, vykysnuté cesto formu úplne vyplní, ak použijeme chlebíkovú formu, cesto by malo po vykysnutí jemne prečnievať ponad okraj formy.

Chlieb alebo pečivo pečieme na 180 stupňoch – toastový chlieb asi 40-45 minút do zlatohneda, žemličky alebo pečivo kratšie, asi 25 minút, kým je na povrchu pekne  zlatohnedé.

Po dopečení necháme chlieb alebo pečivo úplne vychladnúť, až potom ich krájame.

Recepty na chlieb a pečivo

Na záver – ako vždy – aj zopár ďalších receptových námetov na túto tému:

Domáce kváskové bosniaky

Cesnakové uzly

Brioška

Domáce rožky ako z obchodu

Ciabatta

Škoricový chlieb s brusnicami

Leave a Reply