Zemiaky v ceste nikdy neuškodia. Práve naopak. A tieto donutky vás o tom presvedčia. Keď pridáte do kysnutého cesta varené zemiaky, jednak sa vám možno podarí minúť zostatky z predošlého dňa ale najmä dodáte cestu potrebnú vláčnosť. Vďaka zemiakom bude kysnuté cesto mäkšie, vydrží dlhšie nadýchané a neobschne tak rýchlo. A platí to aj v prípade šiškového cesta, ktoré sa vysmáža. Vyskúšajte, neoľutujete.
Donutky zo zemiakového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 125 ml teplej vody
- 125 ml horúceho mlieka
- 100 g popučených zemiakov
- 40 g masla
- 60 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 balíček sušeného droždia
- Štipka soli
Asi 200 g jemného kryštálového cukru s vanilkou na obaľovanie alebo poleva podľa receptu nižšie.
Na polevu:
- 7 PL preosiateho práškového cukru
- 1 vaječný bielok (nemusí byť, potom ale dáme 2-3 PL horúcej vody)
- Za hrsť čučoriedok alebo černíc, ktoré rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko
Asi pol litra oleja na vysmážanie
Ako na to?
- V teplej vode rozmiešame sušené droždie a cukor a necháme chvíľu podkysnúť. Potom pridáme roztopené vlažné maslo, popučené zemiaky, horúce mlieko, soľ a všetko premiešame.
- Ďalej pridáme rozšľahané vajce a preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Prikryté utierkou alebo fóliou ho necháme vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu.
- Po vykysnutí ho zľahka vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme z neho donutky. Vnútra donutiek buď samostatne vysmažíme ako mini šišky alebo ich premiesime a cesto necháme nanovo vykysnúť a proces vykrajovania zopakujeme.
- Vykrojené šišky necháme na pomúčenej doske prikryté utierkou aspoň 20 minút podkysnúť.
- Olej rozohrejeme pomaly na teplotu max.160 stupňov a pomaly, z oboch strán v ňom opekáme podkysnuté donutky. Necháme ich na papierovom obrúsku odkvapkať a potom ich buď obaľujeme v jemnom kryštálovom cukre.
- Ak chceme šišky polievať polevou, najprv rozmixujeme ovocie na kašu, prepasírujeme ho cez sitko a získanú šťavu spolu s preosiatym práškovým cukrom a bielkom (alebo vodou) vymiešame do mixéra do hustejšej polevy. Do nej potom namáčame šišky, kladieme ich na mriežku a polevu necháme zaschnúť.
Najlepšie chutia –– ako iné šišky – hneď za čerstva.
Všetky šišky pod jednou strechou
Receptov na šišky alebo donutky nájdete na našej stránke viacero. Pozývame vás prelistovať si náš súhrn najlepších šiškových receptov ich a verte, že ktorékoľvek vyskúšate, budú vám chutiť. Ak ste v pečení šišiek nováčikom, odporúčame vám najprv si prečítať návod, ako na dokonalé šišky.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.