čokoládový koláč s lieskovcami
čokoládový koláč s lieskovcami
čokoládový koláč s lieskovcami
Na jeseň mi čokoládové veci nejako lepšie chutia. Preto som si upiekla čokoládový koláč s lieskovcami. Pomerne jednoduchý recept so zopár prísadami, ktoré nechajú pekne vyniknúť silnej čokoládovej chuti a chuti lieskových orieškov. Svojou konzistenciou vám možno bude trochu pripomínať brownie – na povrchu je jemný, až trochu chrumkavý, vo vnútri hutnejší a silno čokoládový....

Na jeseň mi čokoládové veci nejako lepšie chutia. Preto som si upiekla čokoládový koláč s lieskovcami. Pomerne jednoduchý recept so zopár prísadami, ktoré nechajú pekne vyniknúť silnej čokoládovej chuti a chuti lieskových orieškov. Svojou konzistenciou vám možno bude trochu pripomínať brownie – na povrchu je jemný, až trochu chrumkavý, vo vnútri hutnejší a silno čokoládový. A to preto, lebo je v ňom málo múky, ale zas veľa čokolády a orechov. Tak poďme na to.

Čokoládový koláč s lieskovcami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 200 g horkej čokolády
  • 100 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g nasekaných lieskovcov
  • 2 PL mletých lieskovcov
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • Štipka soli

Ako na to?

Začneme tým, že si dáme vo vodnom kúpeli roztopiť horkú čokoládu. Po roztopení ju necháme trochu vychladnúť. Vajcia rozdelíme, k žĺtkom pridáme práškový cukor a vyšľaháme ich do bledožltého nadýchaného krému.  Bielky osobitne vyšľaháme do tuhého snehu.

K žĺtkovej zmesi teraz pridáme roztopenú a vychladnutú čokoládu a premiešame. Celá zmes nám tým trochu zhustne. Ďalej pridáme hladkú múku so štipkou soli a kypriacim práškom a dve lyžice mletých lieskových orechov a opäť všetko spolu dobre zamiešame. Túto hustú zmes začneme postupne riediť vyšľahanými bielkami. Najprv primiešame asi 2 lyžice snehu a keď nám zmes zredne, pridáme zvyšný sneh a zľahka ho rozmiešame s čokoládovou zmesou.

Napokon do zmesi vmiešame asi polovicu na kúsky nasekaných lieskovcov. Vylejeme ju do pripravenej formy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali múkou. Ja som použila podlhovastú formu, ale môžete použiť aj okrúhlu tortovú s priemerom asi 20 cm.

Na povrch koláča nasypeme zvyšné nasekané lieskové orechy a dáme ho piecť. Čokoládový koláč pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút, kým nie je na povrchu na dotyk upečený.

Necháme ho vychladnúť. Podávame ho nakrájaný na kúsky, môžeme ho ešte posypať práškovým cukrom.

Čokoládový koláč na veľa spôsobov

Prečo? Lebo čokoládových koláčov nikdy nie je dosť. Tak sa poďme pozrieť spolu na to, aké ďalšie si podľa mojich receptov môžete napiecť:

Čokoládvý brownie s mascarpone a čučoriedkami

Parížske rožky

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami

Staroviedenské orechové rezy s čokoládou

Čokoládový perník

Čokoládový zákusok

Leave a Reply