Nápad napiecť si domáce hotdogové rožky vznikol veľmi zaujímavo. Už dávnejšie som pracovala na recepte, ktorý by som vám ponúkla, ale nejako som ich nikdy nestihla odfotiť v takej formy, aby bola fotka dostatočne reprezentatívna. Až ma jedna blogerská kolegyňa na Instagrame vyzvala navariť niečo s deťmi. A keďže som zrovna v tom čase plánovala rodinný výlet k vode, hovorím si, nastal správny čas. Tak som opäť tieto hotdogové rožky napiekla, čím som si len potvrdila, že recept je dobrý a funguje a stihla som ich ešte nafotiť predtým, než všetky padli za obeť hladným žalúdkom.
Hotdogové rožky so sezamom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 750 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 vajce
- 1 PL kryštálového cukru
- 1,5 ČL soli
- 1 vajce na potretie a sezam na posypanie (nemusí byť)
Ako na to?
- V polovici vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor a necháme na teplom mieste nakysnúť na kvások.
- Do veľkej misy dáme preosiatu múku, soľ, na kocky nakrájané maslo, vajce a potom pridáme kvások a zvyšok mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy.
- Na pomúčenej doske potom cesto ešte ručne vymiesime, vrátime späť do veľkej misy a prikryté utierkou alebo fóliou necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku, premiesime, rozdelíme na 16 rovnakých kúskov a tie premiesime do tvaru bochníka. Prikryté ich necháme na pracovnej doske podkysnúť (aspoň pol hodinu).
- Podkysnuté kúsky cesta dlaňou roztlačíme na „placku“, tú vyformujeme do tvaru obdĺžnika (asi 12×6 cm), zrolujeme ho natesno a dobre zatlačíme konce a šev. Švom nadol položíme rožky na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme posledný krát aspoň pol hodinu podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 220 stupňov.
- Keď sú rožky nakysnuté, pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Namiesto vajíčka ich môžeme potrieť aj mliekom a posypať sezamom.
- Pečieme ich v rozohriatej rúre asi 15-20 minút, kým sa na povrchu sfarbia do zlatohneda (sledujte čas pečenia, lebo sa môže líšiť v závislosti od rúry a veľkosti rožkov).
- Upečené rožky necháme úplne vychladnúť, až potom ich rozkrojíme a podávame napríklad s párkom.
Hotdogové rožky a spol.
Ak radi vypekáte domáce pečivo, nezastavujte sa len pri hotdogových rožkoch. Prelistujte si aj ďalšie recepty na našej stránke, vďaka ktorým si doma pripravíte vždy 100-percentne čerstvé a chutné pečivo:
Kaiserky – domáce žemle aj v kváskovej verzii
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.