Chuť, vôňa a kvalita doma upečeného pečiva je pre mňa tak silná motivácia, že neváham prípravou domáceho pečiva stráviť v kuchyni trochu viac času ako je priemer. Nedávno som upiekla na raňajky kaiserky. Bola to celkom zábava, lebo som si na dvojitej dávke cesta nacvičovala podľa videa pekárskeho majstra, ako ručne poskladať kaiserky do ich...

Chuť, vôňa a kvalita doma upečeného pečiva je pre mňa tak silná motivácia, že neváham prípravou domáceho pečiva stráviť v kuchyni trochu viac času ako je priemer. Nedávno som upiekla na raňajky kaiserky. Bola to celkom zábava, lebo som si na dvojitej dávke cesta nacvičovala podľa videa pekárskeho majstra, ako ručne poskladať kaiserky do ich typického tvaru. Nejako som mala potrebu zvládnuť to a neuľahčovať si prácu formičkou. Kaiserok som už napiekla odvtedy niekoľko várok a moje skladanie stále nie je dokonalé. Ale vôbec to nevadí, aspoň môžem povedať, že každá jedna je originál. Dnes mám pre vás recept na super chutné domáce kaiserky a to hneď v dvoch verziách, v drožďovej (zo sušeného droždia) a v kváskovej (z lievito madre).

Kaiserky – domáce žemle od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na drožďovú verziu:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 ml vody
  • 150 ml mlieka
  • 1 ČL cukru alebo medu
  • 2 ČL soli
  • 1 sáčok instantného droždia
  • Prípadne ľanové alebo sezamové semiačka

 

Na kváskovú verziu:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g nakŕmeného kvásku Lievito Madre
  • 150 ml vody
  • 150 ml mlieka
  • 1 ČL cukru alebo medu
  • 2 ČL soli
  • Prípadne ľanové alebo sezamové semiačka

 

 

Ako na to?

  • Všetky suroviny (na drožďovú ale aj kváskovú verziu) dáme do misy a vymiesime cesto. Miesime mixérom asi 10 minút, kým sa cesto neoddeľuje od okrajov misy.
  • Vymiesené cesto necháme prikryté igelitom kysnúť. A tu nastáva rozdiel. Drožďová verzia nám do hodiny nakysne na dvojnásobok, kváskovej to bude trvať oveľa dlhšie, rátajte aspoň s tromi hodinami a viac.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme v oboch prípadoch na 12 rovnakých kúskov (približne po 70 g v drožďovej, po 85 g v kváskovej), z ktorých vyformujeme bochníčky a necháme prikryté fóliou odpočinúť. Drožďové asi 15 minút, kváskové hodinku.
  • Teraz ideme tvarovať kaiserky. Buď použijeme formičku, pomocou ktorej vytlačíme hviezdicový tvar do nakysnutých žemličiek, alebo ich ručne skladáme (video návod nájdete na našom Facebooku a Instagrame v highlightoch).
  • Pripravené žemličky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, poprášime ich múkou, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť. Opäť pri drožďovej verzii to pôjde rýchlo a o pol hodinku môžeme piecť. Kváskové necháme podkysnúť hodinu až dve.
  • Rúru v parnom režime rozohrejeme na 220 stupňov (ak nemáme parný režim, dáme na dno rúry ohňovzdornú misu s vodou). Vykysnuté žemličky môžeme postriekať vodou a posypať semiačkami alebo ich rovno ako sú dáme piecť. Pečieme ich asi 15 minút do zlatohneda.

Domáce je domáce

Tiež si to myslíte? Kaiserky sú jedným z mnohých receptov na domáce pečivo, ktoré na našej stránke nájdete. Ak máte trochu času nazvyš, vrelo vám odporúčame poskúšať aj ďalšie recepty, ako napríklad:

Bavorské praclíky
Bavorské praclíky

Bavorské praclíky

Sladké rožky

Kysnuté čokoládové žemličky

Banánová vianočka

Kysnuté zemiakové žemle

Chrumkavé žemličky z kvásku

Domáce croissanty z pľundrového cesta

Najlepšia vianočka

Pivný biely chlieb

Kniha Takmer zabudnuté recepty

Téme domáci chlieb a pečivo sa venujeme aj v našej knihe. Jedna celá kapitola vám ponúka recepty s krásnymi fotografiami na sladké a slané domáce pečivá a chlieb. Ak vás láka upiecť si napríklad domáci bosniak, makové lupačky, domácu veku, sladké vianočkové žemličky alebo napríklad chlieb bez miesenia (či rôzne ďalšie dobroty), recepty na ne nájdete v našej knihe. Objednať si ju môžete priamo tu.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Leave a Reply