jablkový koláč s bielkovou penou
jablkový koláč s bielkovou penou
jablkový koláč s bielkovou penou
Jablká sú celoročným ovocím a preto je dobré mať po ruke recept na chutný jablkový koláč. Tento náš by si zaslúžil povýšenie na tortu, pretože pôsobí trochu slávnostne. Vďaka bielkovej pene a mandliam, ktoré ho zdobia, vyzerá ako torta a človek sa nevie dočkať, kedy ho ochutná. Upečte si ho napríklad k nedeľnej kávičke. Jablkový...

Jablká sú celoročným ovocím a preto je dobré mať po ruke recept na chutný jablkový koláč. Tento náš by si zaslúžil povýšenie na tortu, pretože pôsobí trochu slávnostne. Vďaka bielkovej pene a mandliam, ktoré ho zdobia, vyzerá ako torta a človek sa nevie dočkať, kedy ho ochutná. Upečte si ho napríklad k nedeľnej kávičke.

Jablkový koláč s penou z bielok od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 70 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku

 

Na jablkovú plnku:

  • 3 väčšie jablká (alebo 500 g očistených jabĺk)
  • 250 ml jablkovej šťavy alebo džúsu (môžete nahradiť vodou)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • Mandľové lupienky na posypanie

 

Ako na to?

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.

Zmäknuté maslo šľaháme spolu s práškovým cukrom do krémova, potom po jednom všľaháme vajčené žĺtky. Pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a striedavo ju s mliekom vmiešavame do žĺtkovej zmesi.

Túto masu natrieme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme ju piecť na 180 stupňov na 15 minút.

Medzitým si v inej mise začneme šľahať bielky a postupne do nich prisýpame kryštálový cukor. Šľaháme až kým nám nevznikne tuhý bielkový sneh. Predpečený korpus vyberieme po 15 minútach z rúry, opatrne naň navrstvíme vyšľahané bielky, posypeme ich mandľovými lupienkami a dáme späť do rúry piecť ešte asi na 20 minút.

Kým sa koláč pečie, pripravíme si plnku. Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame ich na malé kocky. Spolu s 200 ml šťavy a vanilkou ich dáme variť asi na 5 minút. Ak sú jablká kyslé, môžeme podľa chuti pridať trochu cukru. V miske rozmiešame zvyšných 50 ml jablkovej šťavy a vanilkový puding a po 5 minútach varenia vlejeme puding do jabĺk. Krátko povaríme, čím nám ovocná zmes zhustne do pudingovej konzistencie. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Snehová vrstva chladnutím trochu upadne. Po pár minútach ho vyberieme z formy.

Vychladnutý koláč prerežeme vodorovne a spodný plát cesta vrátime späť do formy. Naň nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme vrchným plátom. Dáme do chladničky stuhnúť – ideálne cez noc.

Na druhý deň opatrne odstránime formu a môžeme nakrájať a podávať.

Jablkové recepty

Jablkový závin s orechmi

Černicovo jablkový koláč so škoricovou posýpkou

Jablkový sirup

Jablkové perníčky

Jablkový koláč so škoricou a šľahačkou

 

Leave a Reply