Jablkový perník s orechmi je pre mňa typicky jesennou dobrotou. Jablká sú ale dostupné po celý rok, tak nám vlastne nič nebráni tomu, aby sme si ho napiekli kedykoľvek máme chuť na niečo dobré. Jeho príprava je jednoduchá a do hodiny máte napečené.
Jablkový perník s orechmi a čokoládou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 175 g najemno strúhaných jabĺk (asi 5 stredne veľkých)
- 175 g kryštálového cukru (alebo 150 ak sú jablká sladké, moje boli kyslé 😊)
- 150 g mletých orechov (ja som dala vlašské, ale môžu byť aj lieskové alebo mandle)
- 100 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 4 vajcia
- 2 PL perníkového korenia (ak nemáme, pridáme zmes mletej škorice a klinčekov)
- 1 PL kakaa
- ½ balíčka kypriaceho prášku
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 30 g masla
Prípadne zopár orechových jadier na ozdobu.
Ako na to?
Začneme tým, že si najprv do dvoch osobitných misiek rozdelíme vajíčka na bielky a žĺtky. Polovičné množstvo cukru pridáme k bielkom a vyšľaháme ich do tuha.
Druhú polovicu cukru pridáme k žĺtkom a vyšľaháme ich spolu do bledej peny. Potom pridáme olej a premiešame. Do žĺtkovej zmesi ďalej prisypeme mleté orechy a zamiešame ich. Teraz prídu na rad nastrúhané jablká, ktoré pridáme k orechom a opäť všetko spolu dobre zamiešame. Vznikne nám pomerne hustá zmes. Tú si ale v ďalšom kroku trochu rozriedime primiešaním bielkového snehu. Vmiešavame ho gumenou varechou.
Napokon na toto všetko preosejeme múku, kypriaci prášok, perníkové korenie a kakao. A zas všetko premiešame. Zmes na jablkový perník vylejeme do menšieho plechu, ktorý sme vytreli maslom a vystlali papierom na pečenie. Uhladíme povrch a koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút, kým je na povrchu na dotyk pevný a pružný.
Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť. Potom ho polejeme polevou. Tú si pripravíme tak, že čokoládu spolu s maslom roztopíme nad parou. Polevu na perníku necháme úplne stuhnúť. Perník potom nakrájame na obdĺžniky, na každý môžeme dať na ozdobu kúsok orecha.
Jesenné dobroty
Páčil sa vám tento recept na jablkový perník? Aj vy máte radi recepty, ktoré v nás vyvolávajú pocit tepla a pohody? Tak ešte neodchádzajte. Mám zopár takých, ktoré by sa vám mohli páčiť. Poklikajte, možnu tu nájdete námet na vaše ďalšie pečenie:
Orechové slimáky z kysnutého cesta
Pirôžky s orechovou a makovou plnkou
Plnené šišky so sušenými slivkami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.