bryndzové pagáče bez kysnutia
bryndzové pagáče bez kysnutia
bryndzové pagáče bez kysnutia
Tieto bryndzové pagáče bez kysnutia sú presne tým “zájedkom”, ktorý dobre padne na pohostenie návštevy. Výborne sa hodí k nápojom a ak náhodou niečo ostane, na raňajky – ako keby našiel. Napriek tomu, že sú nekysnuté, sú nadýchané, vďaka prekladaniu krásne nalístkované a neobschnú ani na druhý – tretí deň. Vyskúšajte môj recept! Bryndzové pagáče...

Tieto bryndzové pagáče bez kysnutia sú presne tým “zájedkom”, ktorý dobre padne na pohostenie návštevy. Výborne sa hodí k nápojom a ak náhodou niečo ostane, na raňajky – ako keby našiel. Napriek tomu, že sú nekysnuté, sú nadýchané, vďaka prekladaniu krásne nalístkované a neobschnú ani na druhý – tretí deň. Vyskúšajte môj recept!

Bryndzové pagáče bez kysnutia od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 220 g bryndze
  • 220 g masla (alebo rastlinného tuku, ak nemôžeme maslo)
  • 2 celé vajcia
  • 2 ČL soli
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

 

1 vajce na potieranie, vlašské orechy (štvrťky) na ozdobenie

 

Ako na to?

Preosiatu múku a kypriaci prášok premiešame so soľou. Potom do nej pridáme na kocky nakrájané maslo, celé vajcia a bryndzu a pomocou mixéra vymiesime kompaktné cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odstáť aspoň pol hodinu – hodinu, kým ho začneme ďalej spracovávať.

Na jemne pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme mierne stuhnuté cesto na obĺžnik. Preložíme ho na tri časti ako list do obálky, zabalíme do fólie a vrátime ho späť do chladničky asi na pol hodinu. Po pol hodine cesto opäť rozvaľkáme a preložíme na tri časti. Proces vaľkania a prekladania zopakujeme celkovo 4 krát, vždy ale medzi jednotlivými krokmi vrátime cesto do chladničky.

Keď je cesto pripravené na ďalšie spracovanie, poslednýkrát ho rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku asi pol cm – až 8 mm. Okrúhlou vykrajovačkou povykrajujeme kolieska, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie. Na plechu ich na povrchu ponatierame rozšľahaným vajíčkom a na povrchu ozdobíme kúskom vlašského orecha (alebo pokojne rôznymi semiačkami, mandľami, rascou a pod.).

Bryndzové pagáče pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 20-22 minút do zlatohneda.

Z tejto dávky mi vyšlo asi 60 ks menších pagáčikov (vykrajovala som ich vykrajovačkou s priemerom 4 cm).

Pagáče a pagáčiky

Potešil vás môj dnešný recept na bryndzové pagáče? Pokiaľ pagéče a pagáčiky nikdy neodmietnete, tak potom dávam do pozornosti moje pagáčové recepty. Od výmyslu sveta – a to ja mám na pagáčoch najradšej. Že sa dajú robiť na toľko spôsobov, že sa človeku nikdy neomrzia.

 

Makovo-syrové pagáče

Kváskové oškvarkové pagáče

Tvarohové pagáčiky so smotanou

Mäkučké zemiakové pagáče

Syrové pagáče

Poctivé domáce oškvarkové pagáče

Leave a Reply