Doma v chladničke som našla zopár bielkov a keďže sa mi zrovna nechcelo piecť makróny a cukrové pusinky mám uložené v krabičke do zásoby, trochu som sa pohrala s jedným obľúbeným receptom a vyšiel z toho výborný orechový koláč. Veľmi jednoduchý, bezlepkový (čakala som totižto dve bezlepkáčky na návštevu) a vďaka citrónovej poleve veľmi svieži. Do hodiny môže rozvoniavať aj na vašom stole.
Jednoduchý bezlepkový orechový koláč s citrónovou polevou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 200 g ryžovej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 g masla
- 1 kypriaci prášok
- 5 bielkov (resp.180 g bielkov)
- pol deci vody
- kôra z 1 citróna
Na polevu: 250 g preosiateho práškového cukru a šťava z 1 citróna. Prípadne kúsky vlašských orechov na ozdobenie.
Ako na to?
- Zmäknuté maslo miešame spolu s práškovým cukrom do mäkkého, hladkého krému. Pridáme orechy a premiešame.
- Ryžovú múku, kypriaci prášok a citrónovú kôru spolu premiešame a pridáme do orechovej zmesi spolu s vodou. Vymiešame do krémova.
- Bielky ušľaháme v osobitnej mise do tuhej špičky a gumenou varechou ich postupne vmiešame do orechovej zmesi.
- Dno menšieho plechu (asi 25×40 cm) zľahka vytrieme maslom, naň uložíme papier na pečenie a uhladíme povrch. Do takto pripraveného plechu nalejeme cesto a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 – 30 minút.
- Koláč vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu. Preosiaty práškový cukor vymiešame do hladka s citrónovou šťavou. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme lyžicu horúcej vody, naopak, ak je pririedka, dosypeme cukor. Cieľom je, aby sme dosiahli konzistenciu podobnú láve – čiže tekutú, ale stále hustú.
- Polevu nalejeme ešte na teplý koláč a necháme stuhnúť.
- Hotový koláč nakrájame na štvorce a ozdobíme ich kúskom vlašského orecha.
Prelistujte si aj ďalšie naše recepty s orechmi:
Orechový koláč z lieskovcov bez múky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.