Krtkova torta na plech
Krtkova torta na plech
Krtkova torta na plech
Krtkova torta je klasika a ja som veľmi pyšná, že som bola pri jej “zrode”. Po skončení školy som pracovala vo firme Dr.Oetker a moja kolegynka ju uvádzala na trh. Dlho dlho som ju nejedela, až som si nedávno na ňu spomenula. Skombinovala som kakaové trené cesto s osviežujúci krém, na ktorý som použila krémový...

Krtkova torta je klasika a ja som veľmi pyšná, že som bola pri jej “zrode”. Po skončení školy som pracovala vo firme Dr.Oetker a moja kolegynka ju uvádzala na trh. Dlho dlho som ju nejedela, až som si nedávno na ňu spomenula. Skombinovala som kakaové trené cesto s osviežujúci krém, na ktorý som použila krémový čerstvý syr a šlahačku. No a samozrejme, nezabúdajme na banány, bez nich by to nebolo ono. Jediný rozdiel je, že som z torty napokon spravila koláč na plech, prišlo mi to praktickejšie :-). Ak máte chuť vyskúšať môj recept, nech sa páči, verím, že vám bude chutiť.

Krtkova torta na plech od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 2 PL kakaa
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • Štipka soli

Plnka:

  • 300 g krémového čerstvého syra (napr. Philadelphia)
  • 250 ml šľahačky
  • 75 g nasekanej horkej čokolády
  • 5-6 banánov
  • 4 plátky želatíny
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z citróna

 

Ako na to?

Na krtkovu tortu na plech si najprv pripravíme cesto. Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova s práškovým cukrom. Postupne zašľaháme žĺtky. Múku s kakaom a kypriacim príáškom preosejeme a striedavo ju s mliekom zapracovávame do cesta. Napokon vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh a vmiešame ho do kakaovej hmoty. Cesto rozotrieme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ho vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť.

Na plnku si najprv dáme do malej misky so studenou vodou plátky želatíny, aby napučali. Potom dáme do väčšej misy krémový syr, cukor, šľahačku, vanilkový cukor a kôru z citróna a vymiešame mixérom do krémova. Z krému odoberieme asi 2-3 PL, tie dáme do malého kastrólika a zahrejeme. Napučanú želatínu vyžmýkame a pridáme do kastrólika a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí – neprevárame!

Pripravenú želatínu potom vlejeme do krému a dobre rozmiešame, aby sa rovnomerne rozvstvila. Hneď za tým pridáme nadrobno nasekanú čokoládu, premiešame a necháme krátko v chlade, kým nezačne zmes tuhnúť (asi 10 – 15 minút).

Pripravený korpus orežeme po okrajoch a orezané cesto rozmrvíme nadrobno. Ak máme, upevníme okolo cesta rámik (alebo obrubu z alobalu), aby plnka – pokiaľ by ešte nebola dobre stuhnutá – nestekala. Na cesto nahusto poukladáme na polovice prerezané ošúpané banány, na ne nanesieme pripravený krém. Uhladíme povrch a nasypeme naň rozmrvené zvyšky cesta. A Krtkova torta na plech je na svete :-).

Moje obľúbené recepty

Každý máme svoje obľbené recepty. Tie, ktoré si zapisujeme do receptových zápisníkov, na papieriky a vraciame sa k nim. Tie, na ktoré nechceme zabudnúť, lebo sú tak dobré. Aj ja mám takú zbierku receptov.  Mám doma zošit, ktorý som si založila, keď som sa počas vyšky osamostatnila do rodičov. Mám tam moje najobľúbenejšie recepty. A potom mám aj takýto zošit po babke, po maminke, po manželovej starkej.

Výber tých najlepších a mojich najobľúbenejších receptov som neskôr spísala a vydala knižne. Moje knihy Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2 sú zbierkou tých najlepších receptov na sladké a slané pečenie, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Sú to recepty, ktoré máme všetci radi, lebo ich poznáme, lebo nám pripomínajú babku, detstvo, rodinné oslavy. A v mojich knihách ich nájdete všetky pokope.

Ak ešte moje knihy nemáte, pozávam vás, poďte si pozrieť, aké recepty v nich sú a rovno si ich objednajte. Ja vám k ním pribalím zadarmo receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery ako poďakovanie.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

 

 

 

Leave a Reply