kváskové pečivo
kváskové pečivo
Kváskové pečivo je u nás doma bežnou vecou. Minimálne raz za týždeň upečiem kváskový chlieb ale občas ma kopne múza a vtedy tvorím a vymýšľam nové veci. Nedávno som upiekla toto kváskové pečivo v tvare krúžkov – je to chlebové pečivo s parmezánom, ktoré by som zaradila do kategórie ako sú napríklad praclíky alebo bagle....

Kváskové pečivo je u nás doma bežnou vecou. Minimálne raz za týždeň upečiem kváskový chlieb ale občas ma kopne múza a vtedy tvorím a vymýšľam nové veci. Nedávno som upiekla toto kváskové pečivo v tvare krúžkov – je to chlebové pečivo s parmezánom, ktoré by som zaradila do kategórie ako sú napríklad praclíky alebo bagle. Chlebové cesto s hutnou striedkou, dobré na zajedanie k hustej polievke, k šalátikom alebo len tak, s maslom.

Kváskové pečivo v tvare krúžkov od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na rozkvas:

  • 90 g hladkej múky
  • 90 g vody
  • 1 PL ražného kvásku

 

Na cesto:

  • Rozkvas
  • 300 g hladkej múky (ideálne chlebovej)
  • 130 ml mlieka
  • 1 PL bravčovej masti
  • 20 g strúhaného parmezánu
  • 1 ČL sladu (melasy, medu alebo cukru)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL celej rasce
  • 1 vajce na potieranie a hrubozrnná soľ na posýpanie

(Tento recept si viete ľahko pripraviť aj v drožďovej verzii. Vynechajte v príprave rozkvas a namiesto neho dajte do cesta 20 g (pol kocky) čerstvého droždia, ktoré necháme v teplom mlieku s 1 ČL cukru vykysnúť. Do cesta potom už nepridávame slad (resp.melasu alebo med).

 

Ako na to?

  • Večer si zarobíme v miske rozkvas premiešaním uvedených troch prísad. Prikryjeme ho plastovým vrecúškom a necháme na kuchynskej linke do rána rozkvasiť.
  • Ráno preosejeme do misy múku, pridáme soľ a rascu, bravčovú masť a strúhaný parmezán a pripravený rozkvas.
  • Miesime najprv asi 2 minúty pomaly, potom zrýchlime a miesime cesto asi 10 minút, kým nie je hladké, kompaktné a odlepuje sa od okrajov misy.
  • Vymiesené cesto prikryjeme plastovým vrecúškom a necháme ho vykysnúť asi na dvojnásobok objemu.
  • Potom ho rozdelíme na 8 rovnako veľkých častí, ktoré premiesime a vytvarujeme do guliek. Opäť ich necháme prikryté fóliou podkysnúť.
  • Z guliek potom ručne vyšúľame asi 25 cm dlhé prúžky, z ktorých vytvarujeme prstence, dobre stlačíme spoj, aby sa nerozišiel, dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a kváskové krúžky necháme poslednýkrát podkysnúť.
  • Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 stupňov teplovzdušných.
  • Tesne pred pečením potrieme kváskové krúžky rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a dáme ich piecť.
  • Pečieme ich asi 20 minút do zlatista.
  • Upečené kváskové krúžky necháme vychladnúť na mriežke.

Kváskové recepty od Sisters Bakery

Pre všetkých kváskovačov dávame do pozornosti náš receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery, ktorý si môžete stiahnuť. Stačí sa zaregistrovať na našej stránke vo formulári, ktorý vidíte napravo od receptov a získate tak prístup nielen k receptáriku, ale aj k ďalším exkluzívnym materiálom.

kváskové recepty
kváskové recepty

 

Leave a Reply