Trochu slávnostné linecké koláčiky s kakaovým krémom sú podľa mňa ideálnym pečivom na blížiace sa Vianoce. Namiesto klasiky, kedy suché keksíky zlepujeme nejakým lekvárom, som tentoraz siahla po niečom onakvejšom – koláčiky som naplnila kakaovým maslovým krémom a hneď sa z obyčajných lineckých stali neobyčajné linecké :-). Tento recept si odložte, určite sa vám na...

Trochu slávnostné linecké koláčiky s kakaovým krémom sú podľa mňa ideálnym pečivom na blížiace sa Vianoce. Namiesto klasiky, kedy suché keksíky zlepujeme nejakým lekvárom, som tentoraz siahla po niečom onakvejšom – koláčiky som naplnila kakaovým maslovým krémom a hneď sa z obyčajných lineckých stali neobyčajné linecké :-). Tento recept si odložte, určite sa vám na Vianoce vude hodiť.

Linecké koláčiky s kakaovým krémom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky Penam na koláče
  • 50 g mandľovej múky (jemne mletých blanšírovaných mandlí)
  • 200 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 žĺtok alebo 1 celé vajce

 

Na plnku:

  • 220 g mäkkého masla
  • 180 g kryštálového cukru
  • 75 g bielkov (resp. bielky z 2 veľkých vajec)
  • 40 ml vody
  • 2 PL kakaa

 

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 30 g tuku na polevu (napr.kokosového)

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme linecké cesto, ktoré by malo aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Sypké prísady preosejeme do misy, pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtok alebo vajce a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto. Zabalené do potravinárskej fólie ho necháme aspoň hodinu v chladničke.

Medzitým si pripravíme plnku – maslový bielkový krém. 150 g cukru a vodu dáme variť. Túto zmes necháme zovrieť a potom prudko ďalej varíme, až kým nedosiahne 120 stupňov, alebo ak nemáme cukrárenský teplomer, od zovretia necháme zmes variť asi 7  minút, kým nenadobudne sirupovú konzistenciu (zhustne a na povrchu sa budú robiť husté drobné bublinky).

V mixéri necháme pomalšie šľahať bielky s 30 g cukru a keď vyššie spomínaný cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu alebo konzistenciu, cícerkom ho vlievame do šľahajúcich sa bielkov. Vďaka rozvaru bielkový sneh krásne narastie a nadobudne na objeme. Neprestávame však šľahať. Bielky šľaháme ešte ďalších asi 10-15 min., kým misa, v ktorej sa šľahajú nevychladne do vlažna. Potom po kúskoch pridávame mäkké maslo a zašľaháme ho, až nám vznikne krémová hmota.

Napokon prisypeme kakao a už len ručne premiešame. Maslový bielkový krém s kakaom potom dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť.

Odpočinuté cesto teraz na pomúčenej doske natenko vyvaľkáme, vykrajujeme okrúhle koláčiky a kladieme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme ich do bleda vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch – asi 10-12 minút. Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Polovicu keksíkov namáčame v roztopenej čokoláde a necháme ju stuhnúť. Až potom ich plníme pripraveným kakaovým krémom. Linecké koláčiky necháme odležať v chlade ideálne cez noc, minimálne však 2-3 hodiny, aby koláčiky vďaka plnke zmäkli a jednotlivé chute sa krásne prepojili.

Príprava na Vianoce

Základom Vianoc bez stresu je kvalitná príprava. A ja vám s ňou pomôžem. Aspoň teda s tou, ktorá sa pečenia týka.

Tie naj vianočné recepty na domáce koláčiky, keksíky, ale aj slávnostné či tradičné vianočné dezerty alebo koláče nájdete priamo na mojej stránke.

Stačí, ak si na mojej stránke receptov kliknete na FILTER a tam si dáte vyfiltrovať len vianočné recepty. Čakajú vás tam také šmaklocinky, ako napríklad  veľmi veľa druhov perníkov a medovníkov, klasické striekané strojčekové pečivo, slávnostná roláda, kokosky, rožteky a mnohé iné.

Krásnu zbierku tých NAJ vianočných receptov, bez ktorých by vianoce neboli to pravé orechové, nájdete aj v oboch mojich knihách. Tie sú zároveň originálnym a trvácnym darčekom pre každého, kto rád pečie alebo napečené zje :-). Moje knihy si do vypredania zásob môžete objednať na mojej stránke. 

 

Leave a Reply