marcipánky
marcipánky
Keď sa na jeseň vonku ochladí, začínam premýšať nad vianočnými koláčikmi. Maripánky – marcipánové striekané koláčiky som mala v pláne ale už dlhšie. Teraz som sa k nim však konečne odhodlala. Mám totižto veľmi rada mandle a čím som staršia, tým viac mi chutí marcipán. V týchto koláčikoch sa tak vlastne kombinuje horko-sladká chuť mandlí...

Keď sa na jeseň vonku ochladí, začínam premýšať nad vianočnými koláčikmi. Maripánky – marcipánové striekané koláčiky som mala v pláne ale už dlhšie. Teraz som sa k nim však konečne odhodlala. Mám totižto veľmi rada mandle a čím som staršia, tým viac mi chutí marcipán. V týchto koláčikoch sa tak vlastne kombinuje horko-sladká chuť mandlí s výraznou chuťou pomarančov. Ak hľadáte malú obmenu na Vianoce, potom určite vyskäšajte tento recept.

Marcipánky – marcipánové striekané koláčiky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 260 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g marcipánu
  • 80 g práškového cukru
  • 70 g bielkov (z dvoch vajec)
  • 2-3 PL mlieka (pre výraznejšiu pomarančovú chuť môžeme mlieko nahradiť pomarančovou šťavou)
  • Asi 100 g celých blanšírovaných mandlí
  • Kôra z 1 bio pomaranča (môžeme nahradiť pomarančovou arómou alebo citrónovou kôrou)
  • Práškový cukor na posypanie

Ako na to?

Marcipán na strúhadle nastrúhame, pridáme k nemu bielky a ponorným mixérom rozmixujeme do tekuta.

Zmúknuté maslo spolu s práškovým cukrom vyšľaháme šľahačom do krémova. Do tejto zmesi pridáme preosiatu múku, ďalej nastrúhanú kôru z 1 bio pomaranča a gumenou varechou vmiešavame. Na rozriedenie pridáme 2-3 PL mlieka. Cesto na marcipánky by malo byť mäkké, nemalo by sa však roztekať a malo by držať tvar.

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto na marcipánky dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou (Odporúčam, začnite len 2-3 lyžicami cesta a otestujte si, či sa dá nanášať. Ak by bolo príliš husté a nenanášalo sa plynule, pridajte do cesta ešte lyžicu mlieka.).

Na pripravený plech nanášame malé kolieska (s priemerom asi 3-4 cm) a do stredu každého vložíme jednu blanšírovanú mandľu. Z tejto dávky vyšli dva plechy marcipánok.

Pečieme ich asi 12-13 minút do zlatista. Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Skladujeme ich v uzatvorenej nádobe a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Striekané pečivo

Nielen na Vianoce, ale kedykoľvek v roku si rada napečiem striekané pečivo. Dokonca som si naň aj kúpila špeciálne náradie – strojček, z ktorého môžem nanášať na plech rôzne tvary a tak máme doma často kadejaké domáce sušienky. Ak ste na tom podobne, poďte si pozrieť aj moje ďalšie recepty z tejto série:

Striekané strojčekové pečivo (vo viacerých variantoch)

Striekané linecké pečivo

Leave a Reply