Nápad na makové buchty som nosila v hlave už dávno. Chcela som ich pôvodne spraviť v tvare makovíc, ale s vizuálnym výsledkom mojich pokusov som nebola spokojná. Tak som stavila na klasiku a spravila som tieto makové buchtičky. Bohatá plnka a mäkké cesto sú zárukou toho, že nebudú suché, práve naopak. Poďte si ich s nami napiecť.
Makové buchty od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 50 g masla alebo bravčovej masti
- 1 žĺtok
- 1 celé vajce
- ½ kocky čerstvého droždia (môžeme nahradiť pol balíčkom sušeného)
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL tvarohu alebo kyslej smotany
- 1/2 ČL soli
- Kôra z polovice citróna
Na plnku:
- 130 ml mlieka
- 100 g mletého maku
- 25 g strúhanky
- 60 g kryštálového cukru
- 20 g masla
- 1 PL slivkového lekváru
- ½ ČL mletej škorice
- Kôra z polovice citróna
1 vajce na potieranie, prípadne trochu celého maku na ozdobenie, práškový cukor na posypanie
Ako na to?
Najprv do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor a pri izbovej teplote počkáme asi 10-15 minút, kým nevzíde kvások.
Potom do múky pridáme, maslo alebo masť, žĺtok, celé vajce, tvaroh alebo kyslú smotanu, kôru z citróna a soľ a napokon aj mlieko s droždím a vymiesime na kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na ľahko pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. Všetky prísady okrem mlieka dáme do misky. Mlieko necháme zovrieť a obaríme ním prísady v miske. Všetko dobre premiešame a necháme vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke.
Teraz vykysnuté cesto rozdelíme na 20 rovnakých kúskov, premiesime ich, vytvarujeme bochníčky a prikryté fóliou ich necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
Kým cesto kysne, zo stuhnutej plnky vygúľame 20 rovnakých guliek.
Vykysnuté bochníčky po jednom roztlačíme na placky, do stredu dáme guličku z makovej plnky, obalíme ju cestom, dobre uzavrieme spoj a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby šev smeroval nadol. Takto pripravené makové buchty necháme ešte posledný raz prikryté podkysnúť.
Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
Napokon makové buchty pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme ich na povrchu posypať celým makom. Dáme ich piecť asi na 20-25 minút, kým sa na povrchu nesfarbia do zlatohneda.
Podávame ich vychladnuté, posypané práškovým cukrom.
Makové recepty
Pre všetkých milovníkov makových receptov sme spísali naše naj recepty na jednu kopu, aby sa vám ľahšie vyberalo. Medzi desiatimi receptami si určite nájdete toho svojho favorita. Či už šťavnatú makovú bábovku, makové lupačky, bratislavské rožky na plech, maková torta s malinovou vrstvou a mnohé iné.
Zbierku našich makových receptov nájdete TU.
Máte už moju knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne?
Ak podľa mojich receptov zo stránky radi pečiete, potom by moja kniha nemala chýbať vo vašej knižnici. Lepšie povedané, vo vašej kuchyni :-). Zozbierala som do nej 71 receptov, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Preslávili sa už za Franca-Jozefa a dodnes nestrácajú na kvalite. Recepty na sladké a slané pečenie a ku každému pútavý príbeh alebo anekdota, vďaka ktorým sa dozviete veľa zaujímavého z kulinárnej histórie.
Na konci knihy nájdete priestor, kam si môžete zapísať svoje receptové klenoty. Aby sa na ne vo vašej rodine nezabudlo.
Knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne si môžete ešte stále kúpiť na našej stránke – napríklad aj rovno teraz. Pozrite si ukážky receptov alebo register všetkých receptov. Stačí kliknúť SEM a môžete objednávať.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.