Tieto kysnuté koláče sú príkladom kreativity v kuchyni. Začneme tým, že vám povieme, že aj klasika môže zaujať. Ako to? Stačí len malý nápad a z obyčajných koláčikov sa môže stať niečo, čo každého zaujme. V našom dnešnom recepte vám ukážeme, že na to, aby sa nám kysnuté nezunovalo, stačí ozaj len málo. Veľkonočné kysnuté...

Tieto kysnuté koláče sú príkladom kreativity v kuchyni. Začneme tým, že vám povieme, že aj klasika môže zaujať. Ako to? Stačí len malý nápad a z obyčajných koláčikov sa môže stať niečo, čo každého zaujme. V našom dnešnom recepte vám ukážeme, že na to, aby sa nám kysnuté nezunovalo, stačí ozaj len málo.

Veľkonočné kysnuté koláče s broskyňami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

 

  • 450 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g krémového tvarohu
  • 50 g cukru
  • 50 g tekutého masla
  • 1 vajce
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z polovice citróna
  • 8 polovičiek zaváraných broskýň alebo marhúľ
  • 1 vajce na potieranie
  • Trochu práškového cukru na posypanie

 

Ako na to?

  • Začneme tým, že múku, cukor, droždie a vanilku dáme do misy a dobre premiešame. Potom pridáme citrónovú kôru, vajce, tvaroh a pomaly začneme miesiť cesto.
  • Postupne doň pridávame mlieko a roztopené vychladnuté maslo.
  • Zo všetkých týchto prísad vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Po vymiesení cesto prikryjeme fóliou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok pôvodného objemu.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na pracovnej doske na 8 rovnakých kúskov a z každého vymiesime bochník. Tie prikryjeme fóliou a necháme ich asi pol hodinu podkysnúť.
  • Keď koláče podkysnú, dlaňou ich sploštíme na placku, a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme, kým poslednýkrát podkysnú. Následne ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, v strede spravíme pomocou dna pohárika priehlbinku a do nej dáme polovicu zaváranej broskyne alebo marhule.
  • Kysnuté koláče pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov asi 22-25 minút, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do zlatohneda.
  • Po vychladnutí ich po okrajoch posypeme práškovým cukrom.

Veľkonočné recepty

Veľká noc je jedným z dvoch období v roku, kedy sa zvykneme trochu viac “hecnúť” v kuchyni a pripraviť zopár dobrých vecí. A práve preto máme pre vás okrem dnešného receptu ešte výber našich najlepších veľkonočných receptov z minulých rokov. Oplatí sa ich vyskúšať:

Zelená roláda s tvarohovou plnkou

Opitá Iris alebo Izidor v bielom

Veľkonočná torta s kúskami čokolády

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Veľkonočný zajačik s citrónovou chuťou

Veľknončný baranček z treného cesta

Leave a Reply