mandľové tyčinky
mandľové tyčinky
Ak máte radi mandľové pečivo, vyskúšajte tieto mandľové tyčinky z krehkého cesta. Ideálne napríklad na Vianoce, ale chutiť vám budú kedykoľvek v roku. Dlho vydržia (za predpokladu, že ich hneď nezjete) a vy si tak vlastne do zásoby napečiete dobré domáce keksíky, ktoré si potom môžete namáčať do kávičky. Alebo budete mať po ruke niečo...

Ak máte radi mandľové pečivo, vyskúšajte tieto mandľové tyčinky z krehkého cesta. Ideálne napríklad na Vianoce, ale chutiť vám budú kedykoľvek v roku. Dlho vydržia (za predpokladu, že ich hneď nezjete) a vy si tak vlastne do zásoby napečiete dobré domáce keksíky, ktoré si potom môžete namáčať do kávičky. Alebo budete mať po ruke niečo na zajedanie k vínku, ak vás prekvapí nečakaná návšteva. Recept je jednoduchý, tak neváhajte a vyskúšajte.

Mandľové tyčinky od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 220 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 150 g mäkkého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • Kôra z polovice citróna
  • asi 100 g mandľových lupienkov
  • práškový cukor na posypanie

(táto dávka vystačí asi na 30 ks tyčiniek)

 

Ako na to?

Sypké prísady (múku, mleté mandle, kukuričný škrob, práškový a vanilkový cukor) zmiešame v miske, potom k nim pridáme mäkké, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a kôru z citróna. Najprv vareškou a potom rukou vypracujeme kompaktné cesto, ktoré drží tvar a lepí len málo alebo vôbec. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho asi hodinu odpočívať  v chladničke.

Odpočinuté cesto potom na pomúčenej pracovnej doske vyšúľame do pásu s priemerom asi 2-3 cm a nakrájame ho na rovnaké kúsky (hrubé asi 1,5 cm). Z každého kúska potom vyšúľame tyčinky (snažíme sa, aby ostali rovnako hrubé a dlhé).

Tyčinky potrieme bielkom, ktoré nám ostalo. Potreté ich potom bohato posypeme, resp. obalíme v mandľových lupienkoch.

Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 14-15 minút do zlatohneda. Po dopečení necháme tyčinky vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Mandľové tyčinky vydržia dlho uskladnené v uzatvárateľnej nádobe, dajú sa aj dobre zmraziť (v plastovej krabičke).

Vianočné koláčiky

Na záver som pre vás ešte pripravila ako námet na vianočné pečenie prehľad starších vianočných receptov z mojej stránky:

Perníkové tyčinky s bielou čokoládou

Jednoduché zázvorové keksíky – cookies

Čokoládové vianočné mini štóly

Orieškové keksíky s karamelovou plnkou

Striekané strojčekové pečivo

Leave a Reply