Ked vám v záhrade začnú padať hrušky polozrelé, škoda je ich len tak nechať. Pekne sme ich pozbierali a ked sme zistili, že ešte im nejaký ten dník zretia chýba, povedali sme si, že takú ešte nepísali, aby segry nejaký recept nevykúzlili. Upiekli sme voňavý mrežovník z kakaového cesta, s hruškovou plnkou a strúhanou čokoládou. Poslúžil nám ako “torta” pre 5 našich rodinných oslávencov na našej spoločnej chalupovej rodinnej oslave.
Mrežovník s hruškami, čokoládovu a kakaom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok
- 250 g masla
- 2 PL horkého kakaa
- 2 vajcia
Na plnku:
- Asi kilo hrušiek (ak dáte menej, nevadí)
- Trstinový cukor na posypanie
- Mletá škorica na posypanie
- Asi 50 g nastrúhanej horkej čokolády
Ako na to?
- Múku, práškový cukor, kakaový prášok a kypriaci prášok preosejeme do väčšej misy. Pridáme vanilkový cukor a premiešame.
- Na sypké prísady dáme vajcia a na malé kúsky nakrájané maslo.
- Pomocou varechy jednotlivé prísady premiešame, kým sa začnú spájať.
- Ručne potom vymiesime kompektné a homogénne cesto. S cestom môžeme začať hneď pracovať, alebo ho môžeme odložiť do chladničky zabalené do potravinovej fólie.
- Niečo vyše polovicu cesta potom ručne roztlačíme na dno plechu, ktorý sme vytreli maslom. My sme použili plech s rozmermi asi 40 x 25 cm.
- Očistené hrušky nastrúhame na hrubo a vytlačíme z nich šťavu.
- Ovocie potom rovnomerne navrstvíme na prvú vrstvu cesta, posypeme ho cukrom (podľa chuti, závisí od toho ako sladké máme ovocie), mletou škoricou a uhladíme povrch.
- Zo zvyšku cesta vyšúľame pásy, z ktorých na povrchu ovocia vytvoríme mriežku.
- Mrežovník pečieme na 180 stupňoch (v dobre rozohriatej rúre) asi 25 minút.
- Po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť, až potom ho pokrájame. Pred podávaním môžeme mrežovník posypať práškovým cukrom.
Ak máte radi hrušky, máme pre vás ešte jeden zaujímavý recept, ktorý je dokonca bezlepkový:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.