Už dlho sme nepiekli dobré muffinky. Tieto sú zo špaldovej múky, s mrkvou a kokosom a sú našou najnovšou závislosťou. Podarilo sa nám totižto parádne nadýchané cesto, ktoré je chuťovo veľmi dobre nakombinované. Muffinky z neho chutili každému, kto ich ochutnal. Vyskúšate ich aj vy?
Mrkvovo kokosové muffinky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 150 g strúhanej mrkvy
- 140 g oleja
- 80 g kryštálového cukru
- 70 g acidofilného mlieka (alebo cmaru či zakysanky)
- po 50 g z každej nasledovnej suroviny: mlieka, trstinového cukru a strúhaného kokosu
- 3 vajcia
- jeden balíček vanilkového cukru
- 2 zarovnané ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny a 1 ČL mletej škorice
- Pol ČL soli
Na plnku:
- 250 g čerstvého syra (Lučina alebo Philadelphia)
- 3 PL práškového cukru
- 3 ČL rozdrvených lyofilizovaných malín alebo jahôd
- Kôra z polovice citróna
- Zopár lyofilizovaných malín na ozdobenie
Ako na to?
- Najprv metličkou vymiešame olej, mlieko, vajcia, biely cukor, trstinový cukor a vanilkový cukor tak, aby sa všetky prísady prepojili.
- Potom do tejto zmesi pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a kokos a premiešame.
- Na to celé preosejeme múku spolu s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, mletou škoricou a soľou a opäť pomocou metličky všetko premiešame. Nemusíme zmes rozmiešať na hladko, pokojne v nej môžu ostať hrudky, muffinky tak ostanú oveľa nadýchanejšie a mäkšie.
- Keď je cesto hotové, naporcujeme ho do 12 muffinkových košíčkov – nešetríme ním, je ho dosť na veľké, štedré muffinky.
- Mrkvové muffinky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti koláčikov. Ak použijeme klasickú formu na muffinky s 12 otvormi, odporúčame piecť 25-28 minút.
- Ako zistíme, či sú muffinky dostatočne prepečené? Preveríme to pomocou špajle. Keď ju zapichneme do koláčikov a vyjde čistá, sú hotové. Aj vyjde lepkavá, necháme ich ešte chvíľu v rúre.
- Kým hotové muffinky chladnú, my si pripravíme plnku. Je to veľmi jednoduché. V podstate len vyšľaháme čerstvý syr spolu s cukrom, citrónovou kôrou a rozdrvenými mrazom sušenými malinami. Vznikne nám bledoružová voňavá plnka, ktorú potom pomocou zdobiaceho vrecka nanášame na povrch muffiniek.
- Na záver ich môžeme dozdobiť lyofilizovaným alebo aj čerstvým ovocím.
Ďalšie recepty hodné vyskúšania
A čo budete piecť nabudúce? Vyskúšajte možno niektorý z našich ďalších muffinových receptov:
Cruffin – muffin skrížený s croissantom
Kokosové muffiny s krémom z bielej čokolády
Citrónové muffiny zo špaldovej múky
Banánové muffiny s posýpkou z vlašských orechov
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.