mrkovovo kokosové muffinky
mrkovovo kokosové muffinky
mrkovovo kokosové muffinky
Už dlho sme nepiekli dobré muffinky. Tieto sú zo špaldovej múky, s mrkvou a kokosom a sú našou najnovšou závislosťou. Podarilo sa nám totižto parádne nadýchané cesto, ktoré je chuťovo veľmi dobre nakombinované. Muffinky z neho chutili každému, kto ich ochutnal. Vyskúšate ich aj vy? Mrkvovo kokosové muffinky od Sisters Bakery   Ingrediencie: Na cesto:...

Už dlho sme nepiekli dobré muffinky. Tieto sú zo špaldovej múky, s mrkvou a kokosom a sú našou najnovšou závislosťou. Podarilo sa nám totižto parádne nadýchané cesto, ktoré je chuťovo veľmi dobre nakombinované. Muffinky z neho chutili každému, kto ich ochutnal. Vyskúšate ich aj vy?

Mrkvovo kokosové muffinky od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g špaldovej hladkej múky
  • 150 g strúhanej mrkvy
  • 140 g oleja
  • 80 g kryštálového cukru
  • 70 g acidofilného mlieka (alebo cmaru či zakysanky)
  • po 50 g z každej nasledovnej suroviny: mlieka, trstinového cukru a strúhaného kokosu
  • 3 vajcia
  • jeden balíček vanilkového cukru
  • 2 zarovnané ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny a 1 ČL mletej škorice
  • Pol ČL soli

 

Na plnku:

  • 250 g čerstvého syra (Lučina alebo Philadelphia)
  • 3 PL práškového cukru
  • 3 ČL rozdrvených lyofilizovaných malín alebo jahôd
  • Kôra z polovice citróna
  • Zopár lyofilizovaných malín na ozdobenie

 

Ako na to?

  • Najprv metličkou vymiešame olej, mlieko, vajcia, biely cukor, trstinový cukor a vanilkový cukor tak, aby sa všetky prísady prepojili.
  • Potom do tejto zmesi pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a kokos a premiešame.
  • Na to celé preosejeme múku spolu s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, mletou škoricou a soľou a opäť pomocou metličky všetko premiešame. Nemusíme zmes rozmiešať na hladko, pokojne v nej môžu ostať hrudky, muffinky tak ostanú oveľa nadýchanejšie a mäkšie.
  • Keď je cesto hotové, naporcujeme ho do 12 muffinkových košíčkov – nešetríme ním, je ho dosť na veľké, štedré muffinky.
  • Mrkvové muffinky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti koláčikov. Ak použijeme klasickú formu na muffinky s 12 otvormi, odporúčame piecť 25-28 minút.
  • Ako zistíme, či sú muffinky dostatočne prepečené? Preveríme to pomocou špajle. Keď ju zapichneme do koláčikov a vyjde čistá, sú hotové. Aj vyjde lepkavá, necháme ich ešte chvíľu v rúre.
  • Kým hotové muffinky chladnú, my si pripravíme plnku. Je to veľmi jednoduché. V podstate len vyšľaháme čerstvý syr spolu s cukrom, citrónovou kôrou a rozdrvenými mrazom sušenými malinami. Vznikne nám bledoružová voňavá plnka, ktorú potom pomocou zdobiaceho vrecka nanášame na povrch muffiniek.
  • Na záver ich môžeme dozdobiť lyofilizovaným alebo aj čerstvým ovocím.

Ďalšie recepty hodné vyskúšania

A čo budete piecť nabudúce? Vyskúšajte možno niektorý z našich ďalších muffinových receptov:

Marhuľové muffiny

Cruffin – muffin skrížený s croissantom

Kokosové muffiny s krémom z bielej čokolády

Citrónové muffiny zo špaldovej múky

Banánové muffiny s posýpkou z vlašských orechov

 

Leave a Reply