Kto má rád štrúdľu, croissanty a oceňuje praktický tvar muffinov, ten si určite obľúbi aj cruffin. Toto sladké pečivo, ktoré sa výborne hodí na raňajky, ku kávičke alebo čaju, vás prekvapí svojou jemnosťou a chrumkavosťou. Fajnšmekri si ho ešte môžu dochutiť džemom alebo čokoládovou nátierkou. Ale odporúčame vám, vychutnajte si ho len tak.  Cruffin –...

Kto má rád štrúdľu, croissanty a oceňuje praktický tvar muffinov, ten si určite obľúbi aj cruffin. Toto sladké pečivo, ktoré sa výborne hodí na raňajky, ku kávičke alebo čaju, vás prekvapí svojou jemnosťou a chrumkavosťou. Fajnšmekri si ho ešte môžu dochutiť džemom alebo čokoládovou nátierkou. Ale odporúčame vám, vychutnajte si ho len tak. 

Cruffin – muffin skrížený s croissantom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

300 g hladkej múky

210 g masla

Asi 130 ml vlažnej vody

2 PL kryštálového cukru

1 balíček sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého

½ ČL soli

 

Ako na to?

  • Do vlažnej vody dáme cukor a droždie a rozmiešame ich, kým sa cukor aj droždie nerozpustia.
  • V mise zmiešame preosiatu múku so soľou, pridáme vodu s droždím a cukrom a asi dve minúty miesime na pomalých otáčkach.
  • Potom pridáme 50 g z odváženého množstva masla a miesime asi 15 minút.
  • Dobre vymiesené cesto, ktoré je hladké, pružné a dobre sa naťahuje, prikryjeme plastovou fóliou a necháme ho vykysnúť.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Tie po jednom rozvaľkáme na čo najtenšie a potom ich vytiahneme do priesvitna ako štrúdľové cesto. Ak máme strojček na vaľkanie cestovín, tak môžeme jednotlivé kúsky cesta postupne vyvaľkať na tenučko, ako štrúdľové cesto.
  • Kým jeden kúsok cesta vaľkáme a rozťahujeme, ostatné držíme prikryté fóliou, aby neobschli.
  • Každý vyvaľkaný kúsok cesta potom opatrne pokryjeme maslom. Najlepšie to ide, ak maslo odkrajujeme pomocou škrabky na zemiaky na tenké plátky a tie potom porozkladáme po ceste.
  • Cesto jemne zrolujeme do rúrky (dlhej asi 40 cm, hrubej asi 1.5 – 2 cm v priemere). Rúrku prerežeme pozdĺžne na dva dlhé pásy. Každý pás zrolujeme do slimáka tak, aby sme mali reznú stranu ukazujúcu nalístkované cesto smerom von.
  • Slimákov naukladáme do muffinovej formy, ktorú sme zľahka vytreli tukom.
  • Keď máme všetky otvory vo forme zaplnené, prikryjeme ju potravinárskou fóliou a cruffiny necháme ešte aspoň 20-30 minút podkysnúť.
  • Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda. Cruffiny podávame vychladnuté, posypané cukrom.

Croissanty a dobroty z lístkového alebo pľundrového cesta

Aj dnes máme pre vás ešte zopár receptov, ktoré by vás mohli zaujať:

Domáce croissanty

Orechové slimáky z pľundrového cesta

Ovocné košíčky z lístkového cesta

Tvarohové pagáče so syrom a smotanou

Leave a Reply