nepečená torta z čiernej bazy
nepečená torta z čiernej bazy
nepečená torta z čiernej bazy
nepečená torta z čiernej bazy
nepečená torta z čiernej bazy
Nepečená torta z čiernej bazy je zavŕšením bazovej sezóny a výborným dezertom na horúce letné dni. Na baze je super to, že má sezónu dlhú, od konca apríla až do augusta. Najprv rozvoniavajú biele bazové kvety a ohlasujú definitívne príchod jari. Potom je chvíľu odmlka a koncom leta sa kvety zmenia na tmavé plody, s...

Nepečená torta z čiernej bazy je zavŕšením bazovej sezóny a výborným dezertom na horúce letné dni. Na baze je super to, že má sezónu dlhú, od konca apríla až do augusta. Najprv rozvoniavajú biele bazové kvety a ohlasujú definitívne príchod jari. Potom je chvíľu odmlka a koncom leta sa kvety zmenia na tmavé plody, s ktorými však už len málokto experimentuje. Baza je liečivá bylinka a keď viete ako na to, môžete si ju spracovať a uchovať na zimu. V podobe sušených kvetov na čaj, voňavého bazového sirupu, dokonca aj bazového džemu z  alebo šťavy z bazových bobúľ. My máme pre vás jeden výborný nepečený recept, do ktorého treba trochu bazového pyré. Poďme na to.

Nepečená torta z čiernej bazy od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g maslových sušienok (pre bezlepkovú verziu odporúčame bezlepkové keksy Mariela od Novalimu)
  • 100 g roztopeného masla

 

Na bazový základ:

  • 200-250 g zrelých bazových bobúľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • Štipka škorice
  • Trochu citrónovej šťavy

 

Na plnku:

  • 250 g jemného krémového tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 8 ks plátkovej želatíny

Ako na to?

Najprv si pripravíme bazové pyré, ktoré bude základom na plnku. Zrelé bazové bobule oberieme od stoniek, dáme do malého kastrólika a na stredne silnom ohni začneme variť. Občas premiešame a čakáme, kým baza pustí šťavu. Potom pridáme kryštálový cukor, premiešame a za občasného miešana na slabom ohni varíme asi 20 minút.

Tu je dôležité podotknúť, že listy, stonky ale aj nezrelé plody bazy čiernej obsahujú látky, ktoré sú jedovaté a nestráviteľné a spôsobujú šarapatu v tráviacom trakte. Preto oberáme len zrelé bobule a tie musíme tepelne upraviť, aby boli jedlé.

Tepelne upravené sú vhodné na prípravu džemov, štiav-sirupov alebo ovocného pyré.

Povarené bazové bobule prepasírujeme cez jemné sito a odložíme bokom.

Maslové sušienky rozmixujeme na múčku, pridáme roztopené maslo a túto zmes natlačíme na dno tortovej formy s priemerom 20 cm.

Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme ich 10 minút napučať.

Smotanu, jogurt, tvaroh, cukor, citrónov šťavu a škoricu premiešame v miske a potom primiešame bazové pyré. Z tejto zmesi odoberieme asi 4-5 lyžíc, dáme ich do malého kastrólika a zahrejeme. Plátky želatíny vyžmýkame, pridáme ich do kastrólika s trochou plnky a miešaním želatínu necháme úplne rozpustiť. Nevaríme!

Želatínový základ vlejeme do pripravenej plnky, dobre premiešame a nalejeme do tortovej formy na keksovú krustu. Takto tortu vložíme do chladničky a necháme niekoľko hodín, prípadne cez noc v chlade stuhnúť. Nepečená bazová torta ako letný osviežujúci dezert sa môže podávať ozdobená šľahačkou alebo zvyškom prevareného bazového pyré.

Nepečená torta alebo pečená torta?

To je tá otázka :-). Aj keď my sme skôr za pečené, táto nepečená torta patrí medzi topky. Lebo je bazová. A bazu my máme veeeeľmi rady. Tak sme pre vás ešte na záver tohto receptu zhrnuli naše bazové receptíky. Veríme, že niektorý vyskúšate. Nezabudnite ho potom ohodnotiť hviezdičkami :-).

Náš bazový sirup

Malinová torta s bazovým želé

Kakaový koláč s bazovým krémom

Leave a Reply