jablkové pité
jablkové pité
jablkové pité
Škorica a jablká je naj kombinácia. Jablkové pité je preto jedným z našich najobľúbenejších a možno aj najčastejšie pečených koláčov. Je to nadčasovka, ktorá má sezónu po celý rok, podobne, ako aj jablká. Tohto klasického koláčika sa nevieme prejesť, chutí nám vždy, keď si ho upečieme, či už z prvých letných jabĺčok, z jesennej úrody...

Škorica a jablká je naj kombinácia. Jablkové pité je preto jedným z našich najobľúbenejších a možno aj najčastejšie pečených koláčov. Je to nadčasovka, ktorá má sezónu po celý rok, podobne, ako aj jablká. Tohto klasického koláčika sa nevieme prejesť, chutí nám vždy, keď si ho upečieme, či už z prvých letných jabĺčok, z jesennej úrody alebo mrazených zásob. Poďte si ho upiecť podľa receptu po našej maminke a babke.

Jablkové pité od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 230 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 ČL vanilky (alebo vanilkový cukor)
  • 1 väčšie vajce
  • pol kila očistených a nastrúhaných alebo na plátky nakrájaných jabĺk
  • 3 -5 PL kryštálového cukru (podľa toho, ako sú jablká kyslé)
  • 2 ČL mletej škorice

 

Ako na to?

  • V mise premiešame najprv suché prísady (múku, vanilku, kypriaci prášok a práškový cukor). Potom pridáme vajce a na kocky nakrájané maslo a vypracujeme cesto. Cesto sa bude najprv lepiť, ale ideálne neprisypávajme múku, radšej ho trpezlivo spracovávame (nanajvýš si namúčime ruky, aby sa príliš nelepilo).
  • Hotové cesto necháme v potravinovej fólii zabalené odpočívať v chladničke aspoň pol hodinu, bude sa nám s ním potom lepšie pracovať.
  • Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame ich na jemno alebo ich nakrájame na tenké plátky.
  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  • Cesto vyberieme z chladničky. Rozdelíme ho na dve časti a medzi dvoma hárkami papiera na pečenie ich vyvaľkáme.
  • Jeden plát cesta uložíme na dno menšieho plechu (ak používate klasický plech, odporúčame pripraviť si 1 a pol dávky). Na cesto nanesieme postrúhané jablká, posypeme ich kryštálovým cukrom a mletou škoricou.
  • Opatrne ich prikryjeme druhým plátom cesta a povrch popicháme vidličkou.
  • Pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút, kým sú okraje cesta a povrch koláča upečené do zlatohneda.
  • Jablkové pité podávame vychladnuté, môžeme posypať práškovým cukrom.

Jablkové recepty

Jablkové pité je len jedným z mnohých jablkových receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Čo by ste povedali na taký voňavý jablkový závin s orechami? Alebo jablkovo-černicový koláč so škoricovou posýpkou? Stavíme sa, že ste ešte nepočuli o jablkovom sirupe s badiánom. Pozrite si naše recepty a veríme, že vás navnadíme pokračovať v jablkovej tvorbe  :-).

Jablkový sirup s badiánom

Šťavnatý jablkovo makový koláč (aj v bezlepkovej verzii)

Jablkový závin s orechami

Kysnutý jablkový koláč so škoricou

Černicovo jablkový koláč s posýpkou

Jablkovo škoricová bábovka ku kávičke

 

Leave a Reply