Hovorí vám niečo Opitý Izidor? Tak toto je jeho “sestra”. Upiekli sme ho vo verzii bez čokolády a kakaa a vyšiel z toho veľmi fajn zákusok, ktorý sme na základe konzultácie s vami nazvali Opitá Iris :-). Krémový chutný zákusok pre dospelých – lebo obsahuje deci a pol rumu – nám doma chutil. Napokon chuťou...

Hovorí vám niečo Opitý Izidor? Tak toto je jeho “sestra”. Upiekli sme ho vo verzii bez čokolády a kakaa a vyšiel z toho veľmi fajn zákusok, ktorý sme na základe konzultácie s vami nazvali Opitá Iris :-). Krémový chutný zákusok pre dospelých – lebo obsahuje deci a pol rumu – nám doma chutil. Napokon chuťou Izidora nepripomínal, ale bol rovnako hriešne dobrý.

Opitá Iris alebo Opitý Izidor v bielom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 120 g mletých mandlí
  • 70 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku

 

Plnka 1:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 150 ml rumu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

 

Plnka 2:

  • 500 ml šľahačky
  • 500 g bielej čokolády
  • 1 fazuľka tonka (nemusí byť, ale plnke dodá zaujímavú mandľovú chuť, ak nemáte, môžete ju nahradiť napr. mandľovou esenciou)
  • 100 g mandľových lupienkov na posypanie

 

 

Ako na to?

Na cesto rozmiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a prišľaháme žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do žĺtkovej zmesi.

Do toho pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a gumenou varechou všetko premiešame. Ak je cesto tuhé, môžeme pridať 1-2 PL mlieka alebo vody.

Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo na plech s papierom na pečenie), uhladíme povrch a pečieme ho v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút. Upečené cesto je na povrchu na dotyk pružné.

Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnky. Prvú plnku tak, že mleté orechy premiešame s práškovým cukrom a zalejeme rumom. Dobre premiešame a necháme odstáť. Túto plnku natrieme ešte na teplý upečený korpus a necháme spolu vychladnúť.

Druhú plnku pripravíme tak, že do zovretej šľahačky vmiešame bielu čokoládu a nastrúhanú tonka fazuľku. Miešame, až kým sa neroztopí čokoláda a potom túto zmes necháme vychladnúť v chladničke. Plnka musí byť úplne studená, aby sa dala dobre vyšľahať.

Vyšľahanú druhú plnku natrieme na orechovú vrstvu, posypeme ju opraženými mandľovými lupienkami a necháme v chladničke stuhnúť.

A kde je Opitý Izidor?

No predsa tu, kliknite sem a ak máte chuť radšej na originál verziu tejto dobroty, upečte si podľa nášho receptu Opitého Izidora.

Opitý Izidor
Opitý Izidor ako torta

Leave a Reply