Na jeseň som niekde počula v rádiu, že bude nedostatok orechov. Tak som si spravila zásoby. Priveľké. Teraz mám plnú mrazničku orechov a aj keď moje lásky domáce jedia orechy na kvantá, pomaly z nich ubúda. Tak si vravím, no nič, idem piecť orechové. A hneď takáto parádna vec. Jednoduchá, trvanlivá, praktická a veľmi chutná. Orechové rožky z krehkého cesta, ktoré máte raz dva hotové. Ku kávičke, k čaju, na raňajky, na desiatu, alebo len tak, na zahryznutie. Pečte s nami!
Orechové rožky z krehkého cesta
Ingrediencie:
300 g preosiatej hladkej múky
50 g preosiateho práškového cukru
1/2 ČL kypriaceho prášku
100 g mäkkého masla
2 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 vajce
Na plnku:
120 g mletých orechov (vlašské, alebo mix s mandľami)
50 g nastrúhaného marcipánu (nemusí byť, potom však odporúčame pridať aspoň jednu kopcovitú lyžicu práškového cukru)
1 bielok
2 PL marhuľového lekváru
asi 2 PL horúcej vody
Ako na to?
Preosiatu múku, kypriaci prášok a práškový cukor premiešame, pridáme vajce, maslo a smotanu a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň pol hodinu v chladničke. S vychladnutným cestom sa lepšie pracuje, mäkké cesto sa lepí a vyžaduje prisypávanie múky.
Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Mleté orechy polejeme horúcou vodou, pridáme nastrúhaný marcipán, bielok a džem a mixérom vymiešame do homogénnej plnky. Necháme ju pri izbovej teplote odstáť.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku pol cm, vykrajujeme väčšie kolieska (my sme použili vykrajovačku s priemerom 7 cm). Plnku naplníme do ozdobného vrecka s okrúhlou špičkou.
Na každé koliesko cesta nanesieme do stredu plnku, cesto preložíme na polovicu a opatrne prstami postláčame okraje, aby sa dobre spojili a plnka pri pečení nevytiekla.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s trochou vody a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov do zlatohneda. Bude to trvať asi 20-25 minút.
Hotové orechové rožky necháme vychladnúť a podávame ich posypané práškovým cukrom.
Pre všetkých milovníkov orechov máme ešte veľa orechových inšpirácií:
Orechový koláč z lieskovcov bez múky
Dvojfarebné orechové rezy s citrónovou polevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.