orechové slimáky
orechové slimáky
orechové slimáky
Môj dnešný tip pre vás – orechové slimáky z kysnutého cesta. Mäkké kysnuté cesto som bohato naplnila voňavou orechovou plnkou, zavinula a upiekla. Toto mäkkučké pečivo výborne chutí na raňajky, ale aj počas dňa na zahnatie hladu. Poďte si ich upiecť aj vy. Orechové slimáky z kysnutého cesta od Sisters Bakery Ingrediencie: Na cesto: 350...

Môj dnešný tip pre vás – orechové slimáky z kysnutého cesta. Mäkké kysnuté cesto som bohato naplnila voňavou orechovou plnkou, zavinula a upiekla. Toto mäkkučké pečivo výborne chutí na raňajky, ale aj počas dňa na zahnatie hladu. Poďte si ich upiecť aj vy.

Orechové slimáky z kysnutého cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 175 g vlažného mlieka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 35 g bravčovej masti
  • 15 g čerstvého droždia
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • Kôra z polovice citróna
  • ½ ČL mletej vanilky
  • Štipka soli

 

Na plnku:

  • 150 g mletých orechov (lieskovce alebo vlašské orechy)
  • 120 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • Kôra z ½ citróna
  • 1 vajce na potretie

 

Ako na to?

Na orechové slimáky si najprv pripravíme kvások. Do vlažného alebo teplého mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a pridáme za lyžičku z odmeraného množstva cukru. Rozmiešame a necháme na teplom mieste vzísť kvások.

Múku preosejeme, zamiešame so zvyšným cukrom, soľou, vanilkou a kôrou z citróna. Potom prilejeme pripravený vykysnutý kvások, celé vajce a žĺtok a vymiesime hladké a kompaktné cesto.

Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme ho vykysnúť do dvojnásobku objemu. Kým cesto na orechové slimáky kysne, my si pripravíme plnku. Do malého kastrólika dáme vodu a cukor a privedieme ich do varu. Varíme ich na silnom ohni asi 5 minút, aby zmes po celý čas bublala. Takto nám vznikne hustejší sirup – cukrový rozvar. Ním zalejeme mleté orechy, pridáme citrónovú kôru a premiešame. Necháme odstáť a vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10-12 kúskov, z nich vyformujeme malé bochníčky a prikryté fóliou necháme ešte podkysnúť. Podkysnuté bochníčky malým valčekom rozvaľkáme do tvaru oválov a na ne nanesieme vychladnuté orechovú plnku. Zrolujeme, dlaňami potom vyšúľame do tvaru asi 20 cm valčekov. Tie zrolujeme do tvaru slimáka a necháme ich podkysnúť na plechu s papierom na pečenie.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, orechové slimáky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ich asi 25 minút do zlatohneda. Podávame ich vychladnuté a posypané práškovým cukrom.

Orechové recepty

Máte radi orecové koláče? Ja áno a preto na mojej stránke nájdete veľký výber týchto dobrôt. Či kysnuté, chrumkavé alebo krémové – je si ozaj z čoho vyberať. Stačí, ak kliknete na moju stránku receptov a zakliknete kategóriu ORECHOVÉ. Stránka vám vylistuje všetky moje orechové recepty a vy si už len vyberiete ten, na ktorý máte práve najväčšiu chuť.

A vedeli ste, že ja som napísala dve knihy receptov na sladké a slané pečenie? Pod názvom Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty  2 som zozbierala vyše 140 tých najlepších receptov po mojich a manželových babkách alebo som oprášila recepty z prastarých kuchárskych kníh a prispôsobila ich dnešným časom. Ak radi pečiete, tieto knihy by nemali u vás chýbať. Ich kúpou podporíte moju ďalšiu tvorbu a vám pribudnú kulinárske klenoty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.

Knihy si môžete objednať hneď teraz na mojej stránke a ja vám k ním pribalím aj darček. Ponuka platí do vypredania zásob.

Ak uprednostníte ich českô verziu, tá je dostupná vo vydavateľstve Grada. 

Leave a Reply