Vedeli ste, že z lineckého cesta sa dajú vyrobiť takéto chutné koláčiky? Stačí ak cesto pri príprave obohatíme ovsenou múkou a ovsenými vločkami. A namiesto lekváru si pripravíme vlastnú plnku, krémovú jablkovú so škoricami. Skombinujeme tak presne typické jesenné vône a chute. Kto sa pridá?
Ovsené koláčiky s jablkovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 180 g hladkej múky
- 100 g celozrnej ovsenej múky
- 200 g masla
- 50 g ovsených vločiek
- 100 g práškového cukru
- Štipka škorice
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- 1 žĺtok
Plnka:
- 2-3 jablká
- 2 PL trstinového cukru
- 1 Čl mletej škorice
- Asi 50 g masla
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Múky preosejeme, pridáme kypriaci prášok a škoricu a premiešame spolu s vločkami.
- Maslo vymiešame do krémova s práškovým cukrom, pridáme žĺtok a dobre premiešame.
- Sypké prísady vmiešame do maslového krému a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať asi dve hodiny, aby stuhlo.
- Stuhnuté cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska a kolieska s otvorom.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10-12 minút do zlatista.
- Upečené koláčiky necháme vychladnúť.
- Na plnku ošúpeme jablká, odstránime jaderník a jablká nakrájame na malé kocky. Premiešame ich s trstinovým cukrom a škoricou, pridáme asi pol deci vody a na strednom ohni ich varíme, kým nezmäknú a voda sa neodparí. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
- Ešte do vlažnej jablkovej zmesi vmiešame kúsky masla a premiešame, kým sa nerozpustí. Necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnutou plnkou plníme koláčiky, vrchný s otvorom najprv posypeme cukrom a potom ho položíme na plnku.
Na záver ešte prehľad receptov, ktoré by sa vám mohli páčiť, nenechajte si ich ujsť:
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Linecké koláčiky s čiapočkou z bielej peny
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.