Parížske rožky všetci poznáme. Lahodný zákusok na orechovom podklade, kakaový krém, ktorému sa len ťažko odoláva a celé to polejeme čokoládou. Ja som si tento rok povedala, že si trochu zaexperimentujem a pripravila som malú obmenu tohto klasického receptu. Celé jej kúzlo spočíva v tom, že som z plnky vynechala kakao a horkú čokoládu a nahradila som ich bielou…no a čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli, ako som to všetko pokombinovala a čo z toho vzišlo.
Parížske rožky v citrónovej verzii bez kakaa
Ingrediencie:
Na cesto :
- 4 bielky
- 300 g práškového cukru
- 250 g mletých orechov
- 3 PL hrubej múky (pre bezlepkovú verziu môžete nahradiť ryžovou múkou)
- Štipka kypriaceho prášku
Na plnku:
- 4 žĺtky
- 1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu či 1 vanilkový cukor)
- 250 g práškového cukru
- 300 g masla
- 3 PL citrónového krému lemon curd – ten si vopred pripravte podľa môjho receptu
Na polevu a ozdobenie:
- 200 g bielej čokolády
- Asi 50 g tuku na polevu (napr. kokosového)
Ako na to?
- Bielky a práškový cukor šľaháme vo vodnom kúpeli – nad parou do veľmi tuhej zmesi (na tuhú špičku). Mixérom to bude trvať asi 10 minút.
- Po došľahaní gumenou varechou vmiešame orechy zmiešané s múkou a kypriacim práškom a premiešame tak, aby sme mali homogénnu zmes bez kúskov snehovej peny.
- Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou (ak nemáme, použijeme väčší igelitový sáčok, ktorému ustrihneme jeden roh, aby sme mali asi 1 cm otvor) a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tyčinky asi 6-7 cm dlhé a 1.5 -2 cm hrubé.
- Pečieme na 160 stupňoch teplovzdušných asi 30 minút, kým sa tyčinky nevysušia. Odporúčame odskúšať si na prvom plechu dĺžku pečenia, môže sa stať, že budete potrebovať pridať čas. Tyčinky by mali byť na povrchu chrumkavé, vo vnútri trochu žuvavé. Táto dávka nám vystačila na 2- 3 plechy tyčiniek (závisí od veľkosti).
- Na plnku šľaháme nad parou žĺtky a cukor tak dlho, kým nám nevznikne bledá nadýchaná ale hustá zmes. Mixérom to môže trvať tiež aspoň 10 minút.
- Odstavíme z pary a necháme ho trochu vychladnúť. Potom doň mixérom vmiešame citrónový krém lemon curd.
- V mise metličkami rozmiešame zmäknuté maslo, a postupne doň pridávame po lyžiciach žĺtkový citrónový krém.
- Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a vlnovkovito nanášame na upečené orieškové tyčinky.
- Dáme do chladničky a nechám krém úplne stuhnúť.
- Na polevu si nad parou roztopíme bielu čokoládu s tukom, poriadne premiešame a do čokolády ponárame stuhnuté koláčiky. Necháme na chladnom mieste zaschnúť.
Takmer zabudnuté recepty
Páčia sa vám moje recepty? Ja rada pečiem klasiku, ktorá tu už je roky. Niekedy mám chuť ju trochu preonáčiť, ako napríklad dnes v tomto recepte na parížske rožky. Niekedy ponechám recepty v pôvodnom stave, lebo tak mi chutia najlepšie.
Ak vám hovorím z duše, potom sa vám určite budú páčiť aj moje kuchárske knihy. Mám ich dve a volajú sa Takmer zabudnuté recepty. Obe su zbierkou klasických receptov na sladké a slané pečenie, ktoré poznali a piekli už aj naše babky a možno aj prababky. Sú to recepty, evergreeny, ktoré odolali času, lebo sú tak dobré. Pre mňa je to niečo, na čo nechcem zabudnúť. Preto som ich spísala a vydala v knihách, ktoré patria do každej domácnosti, kde sa pečenému vždy všetci potešia.
Obe knihy si môžete rovno teraz objednať na mojej stránke. A neváhajte ani chvíľku, lebo ku každeh vašej objednávke vám teraz pribalím ZADARMO receptár Kváskové recepty od Sisters Bakery, v ktorom nájdete 12 sladkých a slaných kváskových receptov.
Ak už moju knihu máte, napíšte mi, ako sa vám páčia :-). Poteším sa, ak o knihách poviete aj ďalej niekomu, kto rád pečie.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.