Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky asi netreba zvlášť predstavovať. Mäkké slané pečivo, ktoré nám mamy balili do školy na desiatu, alebo ktoré si občas kúpime v nostalgickejších predajniach a niekedy ich zjeme len tak, bez ničoho. Ja to poviem za seba ako to je. Nič sa nevyrovná nášmu bielemu pečivu na raňajky. Netreba však iba snívať. Máme pre vás...

Pletenky asi netreba zvlášť predstavovať. Mäkké slané pečivo, ktoré nám mamy balili do školy na desiatu, alebo ktoré si občas kúpime v nostalgickejších predajniach a niekedy ich zjeme len tak, bez ničoho. Ja to poviem za seba ako to je. Nič sa nevyrovná nášmu bielemu pečivu na raňajky. Netreba však iba snívať. Máme pre vás návod na to, ako si upiecť doma voňavé, mäkké pletenky z kysnutého zemiakového cesta.

Pletenky z kysnutého zemiakového cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 600 g polohrubej múky
  • 200 g uvarených studených rozpučených zemiakov
  • 2 ČL soli
  • 300 – 325 ml mlieka
  • 1.5 kocky droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 50 g bravčovej masti
  • Hrubozrnná soľ a rasca na posypanie
  • Vajíčko na potretie

 

Ako na to?

  • Začneme tým, že do vlažného mlieka si rozpustíme cukor a droždie a necháme vykysnúť kvások.
  • Zvyšné prísady dáme do väčšej misy, pridáme kvások a riadne vymiesime mixérom cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto necháme prikryté v teple riadne vykysnúť.
  • Vykysnuté cesto zľahka premiesime a rozdelíme na 8-10 rovnakých častí. Každú z nich ďalej rozdelíme na 3 rovnaké časti a tie vyľúšame do asi 12 cm dlhých valčekov.
  • Vždy po tri valčeky pletieme do tvaru pletenky.
  • Tie následne poukladáme na plech a necháme ešte podkysnúť (asi 20 minút).
  • Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Podkysnuté pečivá potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a rastou a dáme piecť na 25-30 miunút do zlatohneda.
  • Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť.

Pletenky a iné domáce pečivo

Pletenky nie sú jediné pečivko, ktoré si môžete po domácky spraviť. Skúste napríklad aj:

Mliečne pečivká sladené medom

Dalmánky – chrumkavé ražné žemličky 

Mandľové žemličky

 

Leave a Reply