Profiterolky – dezert, ktorý preslávili Francúzi. Malé batôžky z odpaľovaného cesta plnené vanilkovým krémom alebo zmrzlinou a poliate čokoládou. Už len keď o nich človek číta, má na ne chuť. Ale my si ich, našťastie, môžeme rovno aj napiecť. Odpaľované nie je až tak zložité, ako sa o ňom klebetí a profiterolky tým pádom zvládne aj ten, kto si možno na ne netrúfal.
Profiterolky s vanilkovým krémom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 ml vody
- 100 g masla
- 100 g polohrubej múky
- 2 celé vajcia a jeden žĺtok
- ½ ČL soli
Na plnku:
- 400 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 1 žĺtok
- 3 PL kryštálového cukru
- 200 ml šľahačky
- 1 vanilkový lusk
- 50 g masla
Na polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 30 g kokosového tuku
Postup:
- Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň.
- Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre neprepoja a vznikne nám lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť.
- Do vychladnutého cesta po jednom všľaháme vajcia. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame malé guľky cesta (o veľkosti ako menší vlašský orech).
- Cesto pofŕkame vodou a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 35-40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame.
- Po dopečení necháme profiterolky úplne vychladnúť.
- Na plnku si rozmiešame v 100 ml mlieka puding, cukor a žĺtok. Zvyšné mlieko dáme variť spolu so zrniečkami vyškrabanými z vanilkového lusku a aj so samotným luskom.
- Keď začne mlieko vrieť, vanilkový lusk vyberieme a do mlieka vlejeme pudingovú zmes. Krátko varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne a nevznikne puding. Ešte do teplého vmiešame maslo. Potom puding, prikrytý fóliou, necháme úplne vychladnúť.
- Šľahačku vyšľaháme. Odoberieme z nej 2-3 lyžice a primiešame ich mixérom do vychladnutého pudingu. Potom doň vmiešame aj zvyšnú varechu, tentoraz však zľahka, aby sme docielili nadýchaný krém.
- Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou a vstrekujeme ho do upečených odpaľovaných profiteroliek. Odporúčame najprv spraviť pomocou špajle do koláčikov dierku, cez ktorú potom budeme krém vstrekovať.
- Naplnené koláčiky dáme do chladničky stuhnúť.
- Potom ich polejeme polevou, na ktorú nad parou roztopíme čokoládu spolu s tukom.
Koláče z odpaľovaného cesta
Už keď je reč o odpaľovanom ceste, kam profiterolky určite patria, spravili sme pre vás ešte malý prehľad koláčov z tohto druhu cesta, ktorých recepty máme na našej stránke.
Éclairky s vanilkovým krémom a jahodami
Paris Brest z odpaľovaného cesta s arašidovým krémom
Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.