profiterolky
profiterolky
Profiterolky – dezert, ktorý preslávili Francúzi. Malé batôžky z odpaľovaného cesta plnené vanilkovým krémom alebo zmrzlinou a poliate čokoládou. Už len keď o nich človek číta, má na ne chuť. Ale my si ich, našťastie, môžeme rovno aj napiecť. Odpaľované nie je až tak zložité, ako sa o ňom klebetí a profiterolky tým pádom zvládne...

Profiterolky – dezert, ktorý preslávili Francúzi. Malé batôžky z odpaľovaného cesta plnené vanilkovým krémom alebo zmrzlinou a poliate čokoládou. Už len keď o nich človek číta, má na ne chuť. Ale my si ich, našťastie, môžeme rovno aj napiecť. Odpaľované nie je až tak zložité, ako sa o ňom klebetí a profiterolky tým pádom zvládne aj ten, kto si možno na ne netrúfal.

Profiterolky s vanilkovým krémom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 ml vody
  • 100 g masla
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 celé vajcia a jeden žĺtok
  • ½ ČL soli

Na plnku:

  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 žĺtok
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 200 ml šľahačky
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g masla

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 30 g kokosového tuku

Postup:

  • Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň.
  • Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre neprepoja a vznikne nám lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť.
  • Do vychladnutého cesta po jednom všľaháme vajcia. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame malé guľky cesta (o veľkosti ako menší vlašský orech).
  • Cesto pofŕkame vodou a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 35-40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame.
  • Po dopečení necháme profiterolky úplne vychladnúť.
  • Na plnku si rozmiešame v 100 ml mlieka puding, cukor a žĺtok. Zvyšné mlieko dáme variť spolu so zrniečkami vyškrabanými z vanilkového lusku a aj so samotným luskom.
  • Keď začne mlieko vrieť, vanilkový lusk vyberieme a do mlieka vlejeme pudingovú zmes. Krátko varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne a nevznikne puding. Ešte do teplého vmiešame maslo. Potom puding, prikrytý fóliou, necháme úplne vychladnúť.
  • Šľahačku vyšľaháme. Odoberieme z nej 2-3 lyžice a primiešame ich mixérom do vychladnutého pudingu. Potom doň vmiešame aj zvyšnú varechu, tentoraz však zľahka, aby sme docielili nadýchaný krém.
  • Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou a vstrekujeme ho do upečených odpaľovaných profiteroliek. Odporúčame najprv spraviť pomocou špajle do koláčikov dierku, cez ktorú potom budeme krém vstrekovať.
  • Naplnené koláčiky dáme do chladničky stuhnúť.
  • Potom ich polejeme polevou, na ktorú nad parou roztopíme čokoládu spolu s tukom.

Koláče z odpaľovaného cesta

Už keď je reč o odpaľovanom ceste, kam profiterolky určite patria, spravili sme pre vás ešte malý prehľad koláčov z tohto druhu cesta, ktorých recepty máme na našej stránke.

Jahodové veterníky

Éclairky s vanilkovým krémom a jahodami

Klasické vanilkové venčeky

Paris Brest z odpaľovaného cesta s arašidovým krémom

Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou

 

Leave a Reply