rebarborové koláčiky
rebarborové koláčiky
rebarborové koláčiky
Máte radi rebarboru? Tak potom sa vám budú páčiť tieto celkom jednoduché rebarborové koláčiky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred a potom ho už len stačí naplniť plnkou z rebarbory a jahôd. Toto sú presne tie koláčiky, ktoré si radi vychutnáte cez víkend pri šálke kávy počas poobednej siesty. Vyskúšate? Rebarborové koláčiky od Sisters...

Máte radi rebarboru? Tak potom sa vám budú páčiť tieto celkom jednoduché rebarborové koláčiky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred a potom ho už len stačí naplniť plnkou z rebarbory a jahôd. Toto sú presne tie koláčiky, ktoré si radi vychutnáte cez víkend pri šálke kávy počas poobednej siesty. Vyskúšate?

Rebarborové koláčiky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 2 celé vajcia
  • Vanilka z polovice lusku alebo 1 balíček vanilkového cukru
  • Kôra z polovice citróna

 

Na plnku:

  • 300 g očistenej a na kocky nakrájanej rebarbory
  • 100 g jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • Vanilka z polovice lusku alebo 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 Zlatý Klas
  • 1 vajce na potieranie
  • Práškový cukor na posypanie

 

Ako na to?

  • Všetky prísady na cesto dáme do misy a vypracujeme z nich kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať aspoň po hodinu, kľudne však aj cez noc.
  • Na plnku najprv očistíme rebarboru, nakrájame ju na centimetrové kúsky a tie krátko obvaríme vo vriacej vode. Vyberieme z vody, preložíme do misy so studenou vodou, opláchneme ich tam a potom ich necháme odkvapkať.
  • Jahody, pol deci vody a 50 g cukru zmiešame, jahody popučíme a dáme variť. Len čo začne zmes vrieť, pridáme Zlatý Klas rozpustený v 50 ml vody a premiešame. Na slabom ohni povaríme asi minútu-dve, kým sa nevytvorí pudingovitá zmes.
  • Ešte do teplého pudingu primiešame obvarenú rebarboru a necháme zmes úplne vychladnúť.
  • Z odpočinutého cesta vyvaľkáme tenký plát (asi 3 mm), z neho vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom 10 cm. Do stredu každého dáme asi za lyžicu rebarborovej zmesi a kraje kolieska spojíme v strede ako batôžtek. Stlačíme prstami, aby sa cesto podľa možností spojilo (pri pečení sa tak či tak rozíde).
  • Z tejto dávky nám vyšlo 24 kusov koláčikov.
  • Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút do zlatohneda.
  • Hotové rebarborové koláčiky necháme vychladnúť a pred podávaním ich poprášime práškovým cukrom.

Rebarborové koláčiky nie sú jediným jarným receptom, na ktorý sa vám budú zbiehať slinky, pozrite si aj ďalšie námety na sladké dobroty ku káve:

Rebarborový tart

Jahodovo tvarohový koláč

Hrozienkové koláčiky pre deti

Koláčiky z lístkového cesta

 

Leave a Reply