Máte radi rebarboru? Tak potom sa vám budú páčiť tieto celkom jednoduché rebarborové koláčiky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred a potom ho už len stačí naplniť plnkou z rebarbory a jahôd. Toto sú presne tie koláčiky, ktoré si radi vychutnáte cez víkend pri šálke kávy počas poobednej siesty. Vyskúšate?
Rebarborové koláčiky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 200 g masla
- 120 g práškového cukru
- 2 celé vajcia
- Vanilka z polovice lusku alebo 1 balíček vanilkového cukru
- Kôra z polovice citróna
Na plnku:
- 300 g očistenej a na kocky nakrájanej rebarbory
- 100 g jahôd
- 50 g kryštálového cukru
- Vanilka z polovice lusku alebo 1 balíček vanilkového cukru
- 1 Zlatý Klas
- 1 vajce na potieranie
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Všetky prísady na cesto dáme do misy a vypracujeme z nich kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať aspoň po hodinu, kľudne však aj cez noc.
- Na plnku najprv očistíme rebarboru, nakrájame ju na centimetrové kúsky a tie krátko obvaríme vo vriacej vode. Vyberieme z vody, preložíme do misy so studenou vodou, opláchneme ich tam a potom ich necháme odkvapkať.
- Jahody, pol deci vody a 50 g cukru zmiešame, jahody popučíme a dáme variť. Len čo začne zmes vrieť, pridáme Zlatý Klas rozpustený v 50 ml vody a premiešame. Na slabom ohni povaríme asi minútu-dve, kým sa nevytvorí pudingovitá zmes.
- Ešte do teplého pudingu primiešame obvarenú rebarboru a necháme zmes úplne vychladnúť.
- Z odpočinutého cesta vyvaľkáme tenký plát (asi 3 mm), z neho vykrajujeme väčšie kolieska s priemerom 10 cm. Do stredu každého dáme asi za lyžicu rebarborovej zmesi a kraje kolieska spojíme v strede ako batôžtek. Stlačíme prstami, aby sa cesto podľa možností spojilo (pri pečení sa tak či tak rozíde).
- Z tejto dávky nám vyšlo 24 kusov koláčikov.
- Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút do zlatohneda.
- Hotové rebarborové koláčiky necháme vychladnúť a pred podávaním ich poprášime práškovým cukrom.
Rebarborové koláčiky nie sú jediným jarným receptom, na ktorý sa vám budú zbiehať slinky, pozrite si aj ďalšie námety na sladké dobroty ku káve:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.