sedliacke kváskové šišky
sedliacke kváskové šišky
sedliacke kváskové šišky
Pre mňa šišky nie sú len vecou Fašiangov. Ja si kváskové šišky robievam kedykoľvek na ne dostaneme chuť. Bez phľadu na ročné obdobie či sezónu. Niekedy mi prídu na chuť a potom pripravím obed, ako robievala moja babka. Najprv fazuľková polievka na kyslo a ako druhé – šišky. Ak si aj vy myslíte, že na...

Pre mňa šišky nie sú len vecou Fašiangov. Ja si kváskové šišky robievam kedykoľvek na ne dostaneme chuť. Bez phľadu na ročné obdobie či sezónu. Niekedy mi prídu na chuť a potom pripravím obed, ako robievala moja babka. Najprv fazuľková polievka na kyslo a ako druhé – šišky. Ak si aj vy myslíte, že na šišky netreba extra dôvod, stačí mať na ne chuť, tak potom poďte kváskovať a pripraviť si tieto nadýchané sedliacke kváskové šišky.

Sedliacke kváskové šišky od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky na kváskovanie izbovej teploty (ja som použila Penam, hladkú múku zelenú)
  • 350 ml teplého mlieka
  • 80 g nakŕmeného lievita madre (ideálne nakŕmiť večer a ráno pripravovať šišky)
  • 50 g bravčovej masti (alebo masla)
  • 2 žĺtky
  • 2-3 PL rumu
  • asi 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky
  • Kôra z polovice citróna
  • ½ ČL soli

 

Džem a práškový cukor

Olej alebo bravčová masť (prípadne ich kombinácia) na vysmážanie

 

Ako na to?

Aby sa šišky dobre podarili a aby dobre kysli, je dôležité, aby boli všetky prísady izbovej teploty, resp.mierne ohriate. Múku preosejeme, primiešame cukor, soľ, vanilku a citrónovú kôru.

Vo vlažnom alebo teplom mlieku rozmiešame nakŕmené lievito madre a vlejeme ho do sypkej zmesi. Pridáme žĺtky, rum a masť a vymiesime hladké pružné cesto. Prikryjeme ho fóliou a na teplom mieste ho necháme kysnúť, kým viditeľne nenarastie. Mne to trvalo asi 6 hodín.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 (alebo 24) kúskov a z nich vyformujeme bochníčky. Poukladáme ich na plech na utierku, zľahka poprášime múkou a prikryjeme fóliou. Bochníčky necháme podkysnúť (môžeme ich dať do rúry na 35-40 stupňov, pôjde to rýchlejšie).

Do hlbšej panvice alebo rajnice dáme dostatok oleja a zohrejeme ho na 150-160 stupňov.

Z prirpavených vykysnutých bochníkov budeme tvarovať šišky. Sedliacke šišky sú väčšie a plochejšie, s priehlbinkou v strede na lekvár. Vykysnuté bochníčky stačí len rukou ponaťahovať ako langoš, len na menší priemer. Ja som z cesta spravila 12 väčších šišiek s priemerom asi 10-12 cm.

Sedliacke šišky opekáme v rozohriatom tuku pomaly (na slabšom ohni) z oboch strán asi dve minúty do zlatohneda. Po vysmažení ich necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.

Podávame ich ešte teplé s džemom a posypané cukrom.

Kváskové recepty

Ak radi kváskujete, potom mám pre vás jednu atraktívnu ponuku. Ku každej objednávke mojej knihy Takmer zabudnuté recepty alebo Takmer zabudnuté recepty 2 vám zadarmo pribalím receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery 2, v ktorom nájdete 12 nových receptov na kváskovanie z mojej kuchyne. Sladké, slané, ražné alebo lievitové – ako sa komu najviac páči.

Ak moje knihy nemáš, tak neváhaj, teraz ti k ním pribalím zadarmo aj tento receptárik.

Ak moje knihy už máš a napíšeš mi, ja ti poviem, ako sa k receptáriku môžeš dostať :-).

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Leave a Reply