Pre mňa šišky nie sú len vecou Fašiangov. Ja si kváskové šišky robievam kedykoľvek na ne dostaneme chuť. Bez phľadu na ročné obdobie či sezónu. Niekedy mi prídu na chuť a potom pripravím obed, ako robievala moja babka. Najprv fazuľková polievka na kyslo a ako druhé – šišky. Ak si aj vy myslíte, že na šišky netreba extra dôvod, stačí mať na ne chuť, tak potom poďte kváskovať a pripraviť si tieto nadýchané sedliacke kváskové šišky.
Sedliacke kváskové šišky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky na kváskovanie izbovej teploty (ja som použila Penam, hladkú múku zelenú)
- 350 ml teplého mlieka
- 80 g nakŕmeného lievita madre (ideálne nakŕmiť večer a ráno pripravovať šišky)
- 50 g bravčovej masti (alebo masla)
- 2 žĺtky
- 2-3 PL rumu
- asi 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- Kôra z polovice citróna
- ½ ČL soli
Džem a práškový cukor
Olej alebo bravčová masť (prípadne ich kombinácia) na vysmážanie
Ako na to?
Aby sa šišky dobre podarili a aby dobre kysli, je dôležité, aby boli všetky prísady izbovej teploty, resp.mierne ohriate. Múku preosejeme, primiešame cukor, soľ, vanilku a citrónovú kôru.
Vo vlažnom alebo teplom mlieku rozmiešame nakŕmené lievito madre a vlejeme ho do sypkej zmesi. Pridáme žĺtky, rum a masť a vymiesime hladké pružné cesto. Prikryjeme ho fóliou a na teplom mieste ho necháme kysnúť, kým viditeľne nenarastie. Mne to trvalo asi 6 hodín.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 (alebo 24) kúskov a z nich vyformujeme bochníčky. Poukladáme ich na plech na utierku, zľahka poprášime múkou a prikryjeme fóliou. Bochníčky necháme podkysnúť (môžeme ich dať do rúry na 35-40 stupňov, pôjde to rýchlejšie).
Do hlbšej panvice alebo rajnice dáme dostatok oleja a zohrejeme ho na 150-160 stupňov.
Z prirpavených vykysnutých bochníkov budeme tvarovať šišky. Sedliacke šišky sú väčšie a plochejšie, s priehlbinkou v strede na lekvár. Vykysnuté bochníčky stačí len rukou ponaťahovať ako langoš, len na menší priemer. Ja som z cesta spravila 12 väčších šišiek s priemerom asi 10-12 cm.
Sedliacke šišky opekáme v rozohriatom tuku pomaly (na slabšom ohni) z oboch strán asi dve minúty do zlatohneda. Po vysmažení ich necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
Podávame ich ešte teplé s džemom a posypané cukrom.
Kváskové recepty
Ak radi kváskujete, potom mám pre vás jednu atraktívnu ponuku. Ku každej objednávke mojej knihy Takmer zabudnuté recepty alebo Takmer zabudnuté recepty 2 vám zadarmo pribalím receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery 2, v ktorom nájdete 12 nových receptov na kváskovanie z mojej kuchyne. Sladké, slané, ražné alebo lievitové – ako sa komu najviac páči.
Ak moje knihy nemáš, tak neváhaj, teraz ti k ním pribalím zadarmo aj tento receptárik.
Ak moje knihy už máš a napíšeš mi, ja ti poviem, ako sa k receptáriku môžeš dostať :-).
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.