slané muffiny s medvedím cesnakom
slané muffiny s medvedím cesnakom
slané muffiny s medvedím cesnakom
Slané muffiny sú príjemnou obmenou sladkej verzie týchto obľúbených koláčov. Ja som využila sezónu a to, čo nám príroda ponúka. Nazbierala som si v lese čerstvý medvedí cesnak a zapracovala som ho do mäkkého a nadýchaného kysnutého cesta. Výsledkom boli tieto slané muffiny, ktoré sa u nás zjedli len taký lupot. Sú výborné na raňajky,...

Slané muffiny sú príjemnou obmenou sladkej verzie týchto obľúbených koláčov. Ja som využila sezónu a to, čo nám príroda ponúka. Nazbierala som si v lese čerstvý medvedí cesnak a zapracovala som ho do mäkkého a nadýchaného kysnutého cesta. Výsledkom boli tieto slané muffiny, ktoré sa u nás zjedli len taký lupot. Sú výborné na raňajky, na desiatu, ale aj na večeru. Poďte vyskúšať môj recept.

Slané muffiny s medvedím cesnakom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 celé vajce
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru

 

Na plnku:

100 ml olivového oleja, za hrsť nasekaného medvedieho cesnaku (ak nemáte, môžete namiesto neho roztlačiť 3 strúčiky cesnaku), 100 g strúhaného syra.

 

Na potieranie:

50 mlolivového oleja, trochu nasekaného medvedieho cesnaku

 

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a lyžičku cukru, dobre rozmiešame a necháme vzísť kvások.  Ten potom pridáme k ostatným ingredienciám na cesto a dobre všetko spolu vymiesime, kým nevznikne kompaktné cesto,, ktoré trochu lepí. Potrieme ho troškou oleaja a necháme ho v miske, prikryté fóliou, podkysnúť do dvojnásobného objemu.

Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Pozdĺž dlhšej strany nanesieme do polovice plochy plnku, ktorú si jednoducho pripravíme nasledovne: olivový olej premiešame s nastrúhaným syrom a nasekaným medvedím cesnakom. Cez nanesenú plnku potom preložíme časť cesta bez plnky. Takto vzniknutý plát nakrájame na 12 asi 2-3 cm hrubých tyčiniek. Každú jednu chytíme za oba konce a stočíme ich ako špirálu. Napokon ich zamotáme do slimáka a vložíme ich do muffinových papierových košíkov (ideálne do formy na väčšie muffiny) a necháme ich ešte asi 20-30 minút podkysnúť.

Slané muffiny pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 25 minút. Po 20 minútach ešte muffiny na povrchu posypeme nastrúhaným syrom a dopečeieme ich. Po dopečení ich ešte potrieme tenkou vrstvou oleja s nasekaným medvedím cesnakom.

Najlepšie chutia ešte vlažné 😊.

Recepty na muffiny

Marhuľové muffiny

Banánové muffiny s posýpkou z vlašských orechov

Mrkvovo-kokosové muffiny

Kokosové muffiny s krémovou plnkou

Citrónové muffiny s makom

Kúp si knihu

Ak rád – rada pečieš a páčia sa ti moje recepty, potom ti odporúčam aj moje knihy. Nádeš v nich recepty, z ktorých drvivá väčšina nie je na mojej stránke. Klasiku, ktorú poznali už naše babky a nám vždy chutila. Ber to tak, že s mojimi knihami si kupuješ zbierku receptov, na ktoré nechcem zabudnúť. Tie najlepšie sladké a slané pečení dobroty zo surovín, ktoré máme všetci doma. Žiadne “vymýšľance”, práve naopak. Poctivá domáca kuchyňa, rokmi a ľuďmi overená.

Obe moje knihy – Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2 si môžeš hneď teraz objednať rovno na mojej stránke a ja ti k ním pribalím zadarmo aj unikátny receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery 2 s dvanástimi kváskovými receptami (ak nekváskuješ, len nahradíš kvások droždím). Receptárik je limitovaný, tak neváhaj a objednávaj teraz.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

Leave a Reply