šišky bez vajec
šišky bez vajec
šišky bez vajec
šišky bez vajec
šišky bez vajec
šišky bez vajec
Na našich cestách po zahraničí sme mali možnosť vyskúšať šišky bez vajec a masla, ktoré sa pečú v Izraeli. Tak nás okúzlili, že sme sa poobzerali po recepte a vyskúšali sme ich napiecť doma. Vďaka zaujímavej príprave, kedy cesto príliš nemiesime, resp.vôbec a skôr mu necháme čas a možnosť pokojne si rásť a bublinkovať, sú...

Na našich cestách po zahraničí sme mali možnosť vyskúšať šišky bez vajec a masla, ktoré sa pečú v Izraeli. Tak nás okúzlili, že sme sa poobzerali po recepte a vyskúšali sme ich napiecť doma. Vďaka zaujímavej príprave, kedy cesto príliš nemiesime, resp.vôbec a skôr mu necháme čas a možnosť pokojne si rásť a bublinkovať, sú šišky super nadýchané, mäkké a napokon aj vlastne jednoduché. Obalené v škoricovom cukre, poliate medom alebo len tak, určite si ich zamilujete. Neváhajte už ani chvíľu a vyskúšajte náš recept.

Šišky bez vajec a masla od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 400 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia
  • Štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru a 1 PL mletej škorice na obaľovanie
  • Olej na vysmážanie

 

Ako na to?

  • Do väčšej misy dáme sypké prísady – múku, soľ, cukor a sušené droždie. Varechou ich premiešame. V strede spravíme priehlbinku.
  • Do priehlbinky nalejeme asi polovicu vlažnej vody a varechou začneme zmes miešať. Postupne pridávame zvyšok vody a zamiešame tak, aby sa ingrediencie prepojili, nepremiešame.
  • Vznikne nám kašovitá hrudkovitá zmes, ktorú prikryjeme igelitom a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po čase nám zmes narastie, zredne a na jej povrchu sa spravia bublinky.
  • Potom mokrou rukou v mise túto zmes premiesime, čím dosiahneme hladké cesto a to opäť necháme prikryté igelitom podkysnúť do dvojnásobnej veľkosti.
  • Keď cesto vykysne, pripravíme si do plytkého väčšieho kastróla dostatok oleja (asi tak 1.5-2 cm na výšku a pomaly ho zahrejeme na 160 stupňov.
  • Keď je olej rozohriaty, mokrými rukami odtrhneme kus cesta (veľkosť asi ako väčšia slivka), v strede cesta vytvoríme dierku a cesto ponaťahujeme (asi ako keby sme chceli vytvoriť bagel alebo donut). Rovno ho opatrne vložíme do oleja a opekáme z oboch strán do zlatista.
  • Opečené šišky bez vajec vyberieme odkvapkať na servítku a ešte teplé ich obalíme v zmesi škoricového cukru.
  • Podávame ihneď, najlepšie chutia úplne čerstvé, resp.odporúčame ich zjesť ešte v daný deň, na druhý deň stvrdnú.

Dokonalé šišky

Ak si šišky radi doprajete aj mimo hlavnej fašiangovej sezóny, a nemusia to byť akurát len šišky bez vajec, dávame vám do pozornosti náš článok, v ktorom sme zhrnuli naše skúsenosti so šiškami tak, aby sa aj vám podarilo upiecť dokonalé šišky. Okrem praktických rád a tipov si v článku nájdete odkazy aj na šiškové recepty z našej dielne a chutné a nie úplne bežné náplne.

Nech sa páči, začítajte sa: Dokonalé šišky

Leave a Reply