Veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček sa väčšinou pečie raz do roka. Ale to nevadí. Ak ste ho ešte nikdy neskúšali, pustite sa do nášho receptu, je to jednoduché trené cesto (podobné ako bábovkové), vďaka čomu baranček pekne drží tvar a výborne chutí. Na vylepšenie sme do cesta pridali lyžicu maku. Do treného cesta používame maslo, recept vám bude fungovať aj s rastlinným tukom, ak sa vyhýbate živočíšnym. Ak máte chuť, do cesta môžete pridať napríklad oriešky, kúsky čokolády alebo hrozienka či iné sušené ovocie.

Veľkonočný baranček z treného cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 110 g masla
  • 110 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • Kôra a šťava z 1 citróna
  • 1 PL mletého maku
  • 1 vanilka (resp.1 ČL vanilkového extraktu)
  • 1 zarovnaná ČL kypriaceho prášku
  • Práškový cukor na posypanie
  • 2-3 PL mlieka na zriedenie cesta (môže byť aj voda)

 Ako na to?

  • Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom do hladkého krému. Pridáme po jednom žĺtky a vanilku a krátko premiešame.
  • Múku, sódu a kypriaci prášok preosejeme a primiešame do vajíčkovej zmesi. Pridáme mak a premiešame.
  • Na zrednutie zmesi, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo, pridáme mlieko alebo vodu a premiešame.
  • Varechou vmiešame citrónovú šťavu a kôru.
  • Napokon vyšľaháme bielky do tuha a zľahka ich vmiešame do hotovej zmesi.
  • Formu na barančeka vytrieme tukom a vysypeme múkou, spojíme a upevníme obe časti a nalejeme do nej polotekuté cesto. Naša forma má objem asi 1 liter, ak máte väčšiu formu na barančeka (alebo zajaca) prispôsobte tomu primerane množstvo surovín.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40-45 minút. Vzhľadom na zvláštny tvar odporúčame skontrolovať prepečenie koláča pomocou špajle, ktorú zapichneme do cesta. Ak vyjde von suchá, baranček je hotový.
  • Hotového barančeka necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom formu odstránime a necháme ho úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme barenčeka práškovým cukrom.

Ešte si dovolíme pripomenúť zopár ďalších receptov, ktoré sa vám môžu zísť na Veľkú noc:

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Opitý Izidor

Dvojfarebné orechové rezy

Punčák

Parížske rožky

 

Leave a Reply