Každej trochu praktickej (rozumej = občas lenivej) gazdinke sa bude hodiť tento recept na rustikálne žemle, ktoré kysnú cez noc. Okrem toho, že sú fakt dobré, na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkkučké, nie je s nimi skoro žiadna práca. Nepotrebujete žiadne extra náradie, zručnosti alebo suroviny. Verte tomu, že si ich viete pripraviť už dnes večer a zajtra ráno upiecť. A vaším príbytkom sa bude niesť nádherná vôňa čerstvo upečeného pečiva.
Rustikálne žemle kysnúce cez noc od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 550 g silnej pšeničnej múky (ideálne takej, ktorá má označenie – číslo väčšie ako 600, ak však takú nemáte, dobrú službu vám spraví aj klasická hladká pšeničná múka). Kto má, môže 50-70 g pšeničnej hladkej múky nahradiť napríklad celozrnnou.
- 400 ml vlažnej vody
- 1 kocka čerstvého droždia (ak nemáte, stačí vám sáčok sušeného droždia)
- 1 kopcovitá ČL soli
- 1 PL medu (alebo sladu alebo cukru
Ako na to?
- Múku preosejeme do misy, pridáme soľ (a ak používame sušené droždie, tak ho pridáme v tomto momente) a premiešame.
- Ak pracujeme s čerstvým droždím, tak ho rozpustíme spolu s medom (cukrom, sladom) vo vlažnej vode a vlejeme ho do múky.
- Ak pracujeme so sušeným droždím, tak len do múky prilejeme vodu a pridáme med (cukor, slad).
- Varechou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili, potom zmes preložíme na pomúčenný plech a len krátko premiesime, aby sme mali istotu, že všetky prísady držia pokope.
- Cesto vrátime späť do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky. A ideme spať :-).
- Na druhý deň ráno vysypeme nakysnuté cesto na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesime, vyšúľame do podlhovastého tvaru a nožnicami nastriháme na asi 12 kúskov.. Tie len vyváľame v múke, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 250 stupňoch asi 10-12 minút.
- Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a môžeme raňajkovať.
Pečiete si domáce pečivo a chlebíky? Aj my, pozrite sa na naše výtvory a inšpirujte sa:
Kysnuté pletenky zo zemiakového cesta
Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.