Plnené trubičky sú prísľubom malého dezertu, ktorý v sebe skrýva dobrú plnku. Tak ako naše. Kakaové krehké cesto naplnené neskutočne dobrou pralinkovou plnkou, ktorú sme si poctivo doma pripravili z lieskovcov a karamelu. Poliate čokoládou a dozdobené mandľovými lupienkami. Keď chcete pripraviť na nejaký sviatok tip top dezert, siahnite po tomto recepte. Plnené trubičky s...

Plnené trubičky sú prísľubom malého dezertu, ktorý v sebe skrýva dobrú plnku. Tak ako naše. Kakaové krehké cesto naplnené neskutočne dobrou pralinkovou plnkou, ktorú sme si poctivo doma pripravili z lieskovcov a karamelu. Poliate čokoládou a dozdobené mandľovými lupienkami. Keď chcete pripraviť na nejaký sviatok tip top dezert, siahnite po tomto recepte.

Plnené trubičky s pralinkovým krémom od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

Na trubičky:

  • 350 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 180 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 PL kakaového prášku
  • Štipka soli

 

Na pralinkovú plnku (na jednu dávku trubičiek stačí polovičná dávka plnky)

  • 85 g kryštálového cukru
  • 30 g vody
  • 85 g pražených lieskovcov
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 150 ml šľahačky

 

Na ozdobenie:

  • 150 g horkej čokolády
  • Mandľové lupienky

  

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme pralinkové plnku, ktorá musí chladnúť v chladničke. Kľudne ju môžeme pripraviť deň vopred. Na plechu opražíme lieskovce (10 minút na 180 stupňoch bude stačiť). Vyšúchame ich v suchej utierke, aby sme olúpali šupky (nevadí, ak nepôjdu úplne dole). Opražené a ošúpané lieskovce dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • V menšom hrnci zmiešame kryštálový cukor a vodu a necháme ich zovrieť. Nemiešame, iba čakáme, kým sa začne cukrová zmes farbiť do hneda. Hneď ju odstavíme a nalejeme na lieskovce. Necháme stuhnúť a zaschnúť.
  • Potom zaliate lieskovce nalámeme na kúsky a spolu s karamelom ich pomelieme najprv na prášok a po chvíli mletia na voňajúcu kašu.
  • Šľahačku privedieme do varu, zalejeme ňou mliečnu čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda nerozpustí, potom pridáme lieskovcovú kašu, opäť miešame, kým sa neroztopí a necháme vychladnúť v chladničke.
  • Na trubičky budeme potrebovať trubičkové formičky (je ich dostať kúpiť v klasických domácich potrebách alebo v predajniach s cukrárenskými potrebami a stoja pár eur). Základné trubičkové cesto máme dokonca z krabičky na naše formičky J.
  • Všetky suroviny na trubičky zmiešame a vymiesime z nich hladké cesto, ktoré môžeme hneď spracovať a piecť, alebo ho môžeme v potravinovej fólii zabalené nechať v chladničke aj deň-dva.
  • Cesto rozvaľkáme na tenko na dobre pomúčenej doske (asi na 2 mm). Nakrájame ho na pásy takej šírky, ako máme trubičky (ideálne o pár mm užšie). Trubičkovú formičku položíme na pás cesta, zrolujeme, cesto odrežeme v spoji a trubičku položíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto si natočíme všetky trubičky. Cesto vystačí asi na 30 ks.
  • Pečieme na 180 stupňov asi 10 minút.
  • Necháme vychladnúť, potom opatrne odstránime formičky.
  • Na plnku použijeme asi polovicu pralinkovej zmesi (zvyšnú môžeme odložiť na pár dní v chladničke a naplniť ňou iný koláč, alebo rovno spravíme dve dávky trubičiek, lebo sa aj tak hneď zjedia, alebo si pripravíme len polovičnú dávku plnky). Prstom opáčime jej konzistenciu, ak je mäkká, rovno ju vyšľaháme mixérom (bude to trvať len chvíľu), ak je tuhá, najprv ju rozmiešame s trochou tekutej šľahačky a až potom vyšľaháme.
  • Pomocou zdobiaceho vrecka s predĺženou špičkou naplníme trubičky plnkou a dáme stuhnúť do chladničky.
  • Čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme trochu oleja alebo Cery, aby bola dostatočne tekutá na oblievanie. Trubičky poukladáme na mriežku a popolievame ich čokoládou.
  • Plnené trubičky môžeme posypať opraženými mandľovými lupienkami.

Ak máte radi lieskové orechy, skúste aj naše ďalšie recepty:

Košíčky s pralinkovou plnkou

Krehké keksíky s lieskovými orieškami

Orieškový suchár

 

Leave a Reply