Slané pečivo, ktoré si doma napečieme, chutí oveľa lepšie ako kúpené. Viete, čo ste doň dali a máte ho krásne čerstvé, rovno z rúry vytiahnuté. Potom tie raňajky úplne ináč chutia, že? Dnes máme pre vás recept na slané pečivo netradičného tvaru, o to viac ním prekvapíte svojich najbližších. Ak chcete, môžete si podľa tohto receptu upiecť klasické rožky, ako kedysi predávali za 40 halierov.
Domáce slané pečivo od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml plnotučného mlieka
- 50 g bravčovej masti
- 1 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
Ako na to?
- Do teplého mlieka rozmiešame malú lyžičku kryštálového cukru a pol kocky čerstvého droždia, kým sa nerozpustia. Pri izbovej teplote necháme vzísť kvások.
- Preiisatu múku zmiešame so soľou, pridáme bravčovú masť a vykvasený kvások. Mixérom miesime asi 10 minút. Vznikne nám hladké ale tuhšie cesto, ktoré prikryté fóliou necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Dobre vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na desať rovnakých kúskov (jeden bude mať cca 80 g).
- Každý kúsok premiesime, vyformujeme do guličky a prikryté fóliou ich necháme asi pol hodinu podkysnúť. Každý kúsok potom rozdelíme na dve polovice, tie vyšúľame na asi 25 cm dlhé pásiky a navzájom ich prepletieme, konce spojíme a vytvoríme prstence.
- Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte raz ich necháme prikryté fóliou asi 15-20 minút podkysnúť. Ak chceme, môžeme ich pre efekt zľahka poprášiť múkou.
- Slané pečivo pečieme v dobre vyhriatej rúre na 220 stupňov v parnom režime (alebo dáme na spodok rúry veko z misy z jenského skla s vodou) asi 20 minút, kým nie je pečivo na povrchu sfarbené do zlatohneda.
- Po dopečenní necháme slané pečivo vychladnúť.
Domáce pečivo a chlieb
Domáce pečivo máme veľmi rady. To ste si asi všimli. A preto nájdete na našej stránke veľa dobrých, overených receptov na tie najchrumkavejšie žemličky, voňavé chleby, mäkučké sladké pečivká. Poďte sa na ne s nami pozrieť:
Rustikálne žemle kysnúce cez noc
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.