slané pečivo
slané pečivo
slané pečivo
Slané pečivo, ktoré si doma napečieme, chutí oveľa lepšie ako kúpené. Viete, čo ste doň dali a máte ho krásne čerstvé, rovno z rúry vytiahnuté. Potom tie raňajky úplne ináč chutia, že? Dnes máme pre vás recept na slané pečivo netradičného tvaru, o to viac ním prekvapíte svojich najbližších. Ak chcete, môžete si podľa tohto...

Slané pečivo, ktoré si doma napečieme, chutí oveľa lepšie ako kúpené. Viete, čo ste doň dali a máte ho krásne čerstvé, rovno z rúry vytiahnuté. Potom tie raňajky úplne ináč chutia, že? Dnes máme pre vás recept na slané pečivo netradičného tvaru, o to viac ním prekvapíte svojich najbližších. Ak chcete, môžete si podľa tohto receptu upiecť klasické rožky, ako kedysi predávali za 40 halierov. 

Domáce slané pečivo od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 50 g bravčovej masti
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia

 

Ako na to?

  • Do teplého mlieka rozmiešame malú lyžičku kryštálového cukru a pol kocky čerstvého droždia, kým sa nerozpustia. Pri izbovej teplote necháme vzísť kvások.
  • Preiisatu múku zmiešame so soľou, pridáme bravčovú masť a vykvasený kvások. Mixérom miesime asi 10 minút. Vznikne nám hladké ale tuhšie cesto, ktoré prikryté fóliou necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Dobre vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na desať rovnakých kúskov (jeden bude mať cca 80 g).
  • Každý kúsok premiesime, vyformujeme do guličky a prikryté fóliou ich necháme asi pol hodinu podkysnúť. Každý kúsok potom rozdelíme na dve polovice, tie vyšúľame na asi 25 cm dlhé pásiky a navzájom ich prepletieme, konce spojíme a vytvoríme prstence.
  • Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte raz ich necháme prikryté fóliou asi 15-20 minút podkysnúť. Ak chceme, môžeme ich pre efekt zľahka poprášiť múkou.
  • Slané pečivo pečieme v dobre vyhriatej rúre na 220 stupňov v parnom režime (alebo dáme na spodok rúry veko z misy z jenského skla s vodou) asi 20 minút, kým nie je pečivo na povrchu sfarbené do zlatohneda.
  • Po dopečenní necháme slané pečivo vychladnúť.

Domáce pečivo a chlieb

Domáce pečivo máme veľmi rady. To ste si asi všimli. A preto nájdete na našej stránke veľa dobrých, overených receptov na tie najchrumkavejšie žemličky, voňavé chleby, mäkučké sladké pečivká. Poďte sa na ne s nami pozrieť:

Grahamové rožky s kefírom

Ciabatta

Ražné žemličky dalmánky

Kysnuté čokoládové žemličky

Brioška

Rustikálne žemle kysnúce cez noc

Mliečne pečivká s medom

 

Leave a Reply