Tento limetkový koláč – vo svete známy ako Key lime pie som mala možnosť jesť priamo v mieste jeho pôvodu, na floridských ostrovoch Keys. Niečo ako cheese cake, v skutočnosti ale nemá s tvarohom nič spoločné. Je pripravovaný nezvyčajným spôsobom a základ jeho osviežujúcej chute tvoria limetky. Je to presne ten koláčik, na ktorý človek dostane chuť, keď vonku pekne svieti slniečko. Poďme ho spolu vyskúšať.
Limetkový koláč – Key Lime pie od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 400 g maslových sušienok
- 130 g rozpusteného masla
- 400 g nesladeného kondenzovaného mlieka
- 130 g trstinového cukru
- 4 žĺtky
- Kôra z 2 očistených limetiek
- Šťava zo 4 limetiek (asi 100-120 ml)
- Šľahačka a limety na ozdobenie
Ako na to?
- Sušienky rozomelieme na jemnú „múku“ a zmiešame ich s roztopeným maslom. Rukou alebo lyžicou ich natlačíme na dno okrúhlej formy s priemerom 25 cm a časť zmesi použijeme aj na boky formy (asi do výšky 2-3 cm – viac menej, pokiaľ nám zmes vystačí).
- V miske zmiešame kondenzované mlieko, vanilku a cukor, miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridáme vaječné žĺtky, kôru z limetiek a opäť riadne premiešame.
- Nakoniec pridáme šťavu z limetiek a miešame. Šťava z limetiek prirodzene začne zrážať kondenzované mlieko, ktoré nám pekne zhustne.
- Limetkovú zmes nalejeme na sušienkovú krustu a dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme asi 45 minút, kým je limetková plnka na povrchu pružná, nie však úplne tuhá.
- Po dopečení necháme vychladnúť a potom dáme ideálne cez noc do chladničky. Chladnutním plnka stuhne do takej miery, aby sa dal limetkový koláč dobre krájať.
- Limetkový koláč podávame ozdobený šľahačkou a kúskom limety alebo limetkovej kôry.
Key Lime Pie – prečo je tak výnimočný
Originálny limetkový koláč Key Lime Pie sa vyrába zo špeciálneho druhu limetiek, ktoré sú žlté, viac aromatické ako zelené limetky a aj plnka koláča je napokon pekne žltá. Nielen kvôli limetkám ale aj kvôli žĺtkom, ktoré sa do plnky pridávajú. Naša verzia je bez vajec a keďže na Floridu ďaleko, použili sme klasické zelené limetky.
Použitie kondenzovaného mlieka súvisí s tým, že v časoch, kedy tento koláč vznikol – čiže koncom 19.storočia – boli floridské ostrovy Keys pomerne izolované od okolitého sveta a klasické mlieko nebolo na nich dostupné, resp. nebolo skladovateľné. Preto používali kondenzované, ktoré má prirodzene dlhšiu trvanlivosť.
A ako vždy, máme pre vás ešte zopár tipov na citrusové koláčiky, ktoré by sa vám mohli páčiť:
Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Koláčiky z krehkého cesta s krémovou citrónovo-limetkovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.