citrónová roláda
citrónová roláda
citrónová roláda
Super na leto, osviežujúca a jemná – presne taká je citrónová roláda s tvarohovým krémom. Upiekli sme ju z nadýchaného piškótového cesta, na ktoré vám stačia len 3 ingrediencie. Naplnili sme ju tvarohovo-šľahačkouvou plnkou, ktorú sme vylepšili o citrónovú chuť.  Citrónová roláda s tvarohovým krémom od Sisters Bakery Ingrediencie: Na cesto: 5 vajec 5 PL...

Super na leto, osviežujúca a jemná – presne taká je citrónová roláda s tvarohovým krémom. Upiekli sme ju z nadýchaného piškótového cesta, na ktoré vám stačia len 3 ingrediencie. Naplnili sme ju tvarohovo-šľahačkouvou plnkou, ktorú sme vylepšili o citrónovú chuť. 

Citrónová roláda s tvarohovým krémom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 5 vajec
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 7 PL hladkej múky
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 vanilkový cukor

 

Na plnku:

  • 300 g jemného krémového tvarohu
  • 200 ml šľahačky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL citrónového krému lemon curd
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 5 plátkov želatíny
  • Asi 4 PL citrónového krému lemon curd na potieranie cesta

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme piškótové cesto. Vajcia oddelíme, žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej bledej peny.
  • Biely vyšľaháme v osobitnej mise do tuhej špičky.
  • Na žĺtkovú zmes asi v troch krokoch preosejeme múku a gumenou varechou ju premiešame so žĺtkami. Striedavu pridávame po troške vyšľahané bielky, snažíme sa zmesi premiešavať tak, aby nám výsledné cesto ostalo nadýchané.
  • Cesto potom nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. My sme použili plech o veľkosti 25×40 cm.
  • Roládu pečieme na 180 stupňoch asi 10-12 minút, kým je na dotyk pružná a nelepí.
  • Hneď po upečení ju vyklopíme na čistú utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme z nej papier na pečenie a spolu s utierkou ju zrolujeme. Takto zrolovanú ju necháme vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh rozmiešame v mise s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou z citróna.
  • Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody, aby napučali.
  • Šľahačku vyšľaháme do tuha.
  • Do malého kastrólika dáme 2 PL tvarohovej plnky, 1 PL šľahačky a vyžmýkanú napučanú želatínu. Postupným zahrievaním a miešaním roztopíme želatínu (neprevárame!) a vylejeme ju do tvarohovej plnky. Dobre premiešame a potom primiešame vyšľahanú šľahačku. Plnku necháme v chlade trochu odpočinúť (asi 10-15 minút, kým nezačne prirodzene tuhnúť).
  • Roládu rozrolujeme, potrieme ju citrónovým krémom lemon curd a naň nanesieme tvarohovú plnku. Aby sa dala roláda dobre rolovať, plnku nanášame trochu ďalej od krajov.
  • Opatrne zrolujeme, položíme švom nadol a dáme do chladničky stuhnúť.
  • Podávame posypané práškovým cukrom.

Kto má rád citrónové koláče a zákusky?

Aj vy? Super, lebo zopár nápadov máme aj na našej stránke. Ak už ste vyskúšali citrónovú roládu, pozrite si, čo citrónové budete piecť najbližšie:

Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou lemon curd

Citrónová bábovka z maslového cesta

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Orechové rezy s citrónovou polevou

Citrónový koláč s bielkovou penou

Citrónové koláčiky s limetkami

 

 

 

Leave a Reply