Kto má rád štrúdľu, croissanty a oceňuje praktický tvar muffinov, ten si určite obľúbi aj cruffin. Toto sladké pečivo, ktoré sa výborne hodí na raňajky, ku kávičke alebo čaju, vás prekvapí svojou jemnosťou a chrumkavosťou. Fajnšmekri si ho ešte môžu dochutiť džemom alebo čokoládovou nátierkou. Ale odporúčame vám, vychutnajte si ho len tak.
Cruffin – muffin skrížený s croissantom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
210 g masla
Asi 130 ml vlažnej vody
2 PL kryštálového cukru
1 balíček sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého
½ ČL soli
Ako na to?
- Do vlažnej vody dáme cukor a droždie a rozmiešame ich, kým sa cukor aj droždie nerozpustia.
- V mise zmiešame preosiatu múku so soľou, pridáme vodu s droždím a cukrom a asi dve minúty miesime na pomalých otáčkach.
- Potom pridáme 50 g z odváženého množstva masla a miesime asi 15 minút.
- Dobre vymiesené cesto, ktoré je hladké, pružné a dobre sa naťahuje, prikryjeme plastovou fóliou a necháme ho vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Tie po jednom rozvaľkáme na čo najtenšie a potom ich vytiahneme do priesvitna ako štrúdľové cesto. Ak máme strojček na vaľkanie cestovín, tak môžeme jednotlivé kúsky cesta postupne vyvaľkať na tenučko, ako štrúdľové cesto.
- Kým jeden kúsok cesta vaľkáme a rozťahujeme, ostatné držíme prikryté fóliou, aby neobschli.
- Každý vyvaľkaný kúsok cesta potom opatrne pokryjeme maslom. Najlepšie to ide, ak maslo odkrajujeme pomocou škrabky na zemiaky na tenké plátky a tie potom porozkladáme po ceste.
- Cesto jemne zrolujeme do rúrky (dlhej asi 40 cm, hrubej asi 1.5 – 2 cm v priemere). Rúrku prerežeme pozdĺžne na dva dlhé pásy. Každý pás zrolujeme do slimáka tak, aby sme mali reznú stranu ukazujúcu nalístkované cesto smerom von.
- Slimákov naukladáme do muffinovej formy, ktorú sme zľahka vytreli tukom.
- Keď máme všetky otvory vo forme zaplnené, prikryjeme ju potravinárskou fóliou a cruffiny necháme ešte aspoň 20-30 minút podkysnúť.
- Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda. Cruffiny podávame vychladnuté, posypané cukrom.
Croissanty a dobroty z lístkového alebo pľundrového cesta
Aj dnes máme pre vás ešte zopár receptov, ktoré by vás mohli zaujať:
Orechové slimáky z pľundrového cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.