U nás doma zvyknú piecť aj deti. Najradšej majú cookies – alebo teda sušienky s kúskami čokolády a iných dobrôt. Ja som sa dávnejšie dosť dopodrobna zaoberala eozborom receptu na cookies a hľadala som také pomery surovín, aby nám tieto koláčiky chutili. Dlhdodobým hľadaním a skúšaním som našla metódu, podľa ktorej sa aj vám vydaria tie naj cookies a zároveň budú chutiť ako žiadne iné. Stačí dodržať môj recept a malé finty v ňom a verte mi, tieto sušienky si veľmi obľúbite.
Cookies – sušienky s kúskami čokolády od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 330 g hladkej múky
- asi 300 g čokoládových gombíčkov alebo nasekanej čokolády
- 250 g masla
- 200 g hnedého (trstinového) kryštálového cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 PL instantnej kávy
- 1 zarovnaná ČL soli
- ½ ČL kypriaceho prášku
- ½ ČL sódy bikarbóny
Ako na to?
Maslo nakrájame na kocky a dáme ho do kastrólika na stredný oheň rozpustiť. Roztopené maslo ďalej za občasného miešania varíme asi 4-5 minút, kým sa nezačne sfarbovať do bledohneda a nezačne rozvoniavať jemne karamelovo. Potom ho odstavíme, prelejeme z kastrólika do inej nádoby a necháme ho vychladnúť. Potom ho dáme do chladničky, aby začalo naspäť tuhnúť.
V mise mixéra premiešame oba druhy ukru, pridáme k ním pripravené maslo a vyšľaháme do krémova. Do tejto zmesi po jednom zapracovávame celé vajíčka a opäť všetko spolu šľaháme do krémova.
V osobitnej miske premiešame suché prísady – múku, soľ, instantnú kávu (odporúčam ju preosiať, aby neostali hrudky), kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Tieto súché prísady vysypeme na vaječno-maslovú zmes a len krátko ich premiešame, kým sa prísady nespoja. Nemiešame ich dlho, prešľahaním by koláčiky cookies stratili na chrumkavosti a ostali by tuhé a žuvavé.
Napokon ešte do cesta vsypeme čokoládové kúsky a krátko všetko premiešame. Zmrzlinovou naberačkou naporcujeme cesto na rovanko veľké guľky, ktoré kladieme na plech s papierom na pečenie a takto pripravené ich dáme do chladničky. Tento krok je dôležitý, lebo vďaka zachladeniu koláčiky lepšie chuťovo vyzrejú a najmä pri pečení dosiahnu pekný želaný tvar a správnu konzistenciu.
Takto pripravené cesto (guľky cesta) môžeme nechať v chladničke až tri dni, resp.ich môžeme zamraziť a použiť neskôr. Po odstatí v chladničke (odporúčam minimálne 1 hodinu, ideálne cez noc) ich potom pečieme.
Pečenie cookies
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Koláčiky rozvrtstvéme na plechu s papierom na pečenie tak, aby okolo nich ostalo dostatočné miesto, pretože sa počas pečenia „rozlejú“ a výrazne zväčšia svoju plochu.
Pešieme ich 18-20 minút, z rúry ich vyberieme, keď ešte pôosobia „nedopečene“ a necháme ich krátko na plechu. Potom ich preložíme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť. V uzatvárateľnej sklenenej nádobe vydržia aj týždeň. Z tejto dávky mi vyšlo asi 30 ks hotových kekšíkov s priemerom asi 8-9 cm.
Ďalšie recepty na domáce keksíky
Krehké sušienky s citrónovým krémom
Orieškové keksíky s karamelovou plnkou
Pomarančové keksíky s pistáciami
Karamelové keksíky s čokoládou
Kakaové venčeky s čokoládovou polevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.