šafranová bábovka
šafranová bábovka
šafranová bábovka
Vo väčšine slovenských domácností sa v sobotu pečie bábovka. My dnes prinášame malú obmenu klasiky a pozávame vás pozrieť si náš najnovší recept. Šafranová bábovka s kokosom je niečo, čo v sebe kombinuje tradičnú prípravu s menej tradičnými surovinami. Šafran je najdrahším korením a aj keď sa používa najmä v slaných pokrmoch, je zopár sladkých,...

Vo väčšine slovenských domácností sa v sobotu pečie bábovka. My dnes prinášame malú obmenu klasiky a pozávame vás pozrieť si náš najnovší recept. Šafranová bábovka s kokosom je niečo, čo v sebe kombinuje tradičnú prípravu s menej tradičnými surovinami. Šafran je najdrahším korením a aj keď sa používa najmä v slaných pokrmoch, je zopár sladkých, kam sa vyslovene hodí. A veru, pristane aj tejto bábovke.

Šafranová bábovka s kokosom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 celé vajcia
  • 200 g masla
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL rumu
  • 0,2 gramu šafranu Epersia (2-3 väčšie vlásky alebo 1 kapsulku)
  • Štipka soli

h

 

Poleva:

  • 50 ml kokosového mlieka
  • 50 g bielej čokolády
  • Strúhaný kokos na posypanie

 

Ako na to?

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formu na menšiu bábovku vytrieme tukom a vysypeme múkou.

V mažiariku roztlačíme šafran spolu s 1 lyžicou z odmeraného množstva cukru, zalejeme ich rumom, premiešame a necháme bokom.

Maslo roztopíme, necháme vychladnúť a potom doň pridáme doň kokosové mlieko, šafranovú zmes a dobre metličkou premiešame, kým sa všetky prísady spoja.

Celé vajcia a zvyšný cukor šľaháme na vysokých obrátkach, kým zmes viditeľne nenarastie a neostane bledožltá. Opatrne, za stáleho šľahania potom do vaječnej zmesi vlievame pripravené maslo so šafranom. Napokon na túto zmes preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a pridáme štipku soli.

Gumenou varechou všetky prísady premiešame, vlejeme do pripravenej bábovkovej formy a dáme piecť asi na 45-50 minút. Pomocou špajle potom odskúšame, či je bábovka riadne prepečená. Ak áno, vyberieme ju z rúry, necháme asi 10 minút vo forme a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Na polevu privedieme do varu kokosové mlieko a zalejeme ním nadrobno nasekanú bielu čokoládu. Rozmiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť a potom polevou polejeme povrch bábovky. Následne ju posypeme trochou strúhaného kokosu.

Bábovka

Na záver ešte pripomíname naše bábovkové recepty, medzi ktoré pribudla aj táto šafranová bábovka:

Kakaová bábovka s čokoládou

Čučoriedková bábovka

Cisárska kysnuté bábovka s čerešňami

Maková bábovka

Orechová bábovka s kávou a škoricou

Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami

Klasická mramorová bábovka

Citrónová bábovka z maslového cesta

Jablkovo-škoricová bábovka

 

Aj v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2 nechýbajú (popri iných klasických receptoch na sladké a slané pečenie) ani bábovkové recepty. Pozrite si, aké ďalšie dobroty si podľa mojich kníh môžete upiecť. Ak sa vám pozdávajú, knihy si môžete rovno teraz objednať na mojej stránke a ja vám k ním pribalím ako darček receptárik Kváskové recepty 2 od Sisters Bakery.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Leave a Reply